vissza a főoldalra

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Hírek, információk

Tisztújítás – Újraválasztották dr. Nagy Sándort

Dátum: 2020. 07. 30.

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az (MVGYOSZ) Az újraválasztott elnök, dr. Nagy Sándor további öt évig irányíthatja a mintegy 80 ezer látássérült személy érdekeinek képviseletét felvállaló szervezetet.

Tovább

 

Ügyfélfogadási szünetek július-augusztus hónapban.

dátum: 2020. 07. 19.

Kedves Látogatóink!

2020. július-augusztus hónapban irodánk ügyfélszolgálata az alábbi napokon szünetel:

Szakmai programok miatt zárva tartunk az alábbi napokon:

Július 21.

Július 23.

Augusztus 03.

Augusztus 06.

Augusztus 11.

 

Nyári szabadságolások miatt az iroda 2020. augusztus 17-től - augusztus 28-ig zárva lesz.

 

Kérjük, amennyiben szeretné felkeresni irodánkat, előzetesen telefonon vagy e-mailben érdeklődjön, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Elérhetőségeink: vgykeme@gmail.com
Telefon: +36 34 317 559 és +36 30 506 4826

 

Május 4-től újraindul az egészségügyi alap, illetve szakellátás

dátum: 2020. 05. 04.

Az emberi erőforrások miniszterének e tárgyban kiadott rendelete, illetve a szakmai szervezetek, szolgáltatók részére küldött tájékoztatója alapján május 4-től újraindulhatnak a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői, illetve fogászati járóbeteg alapellátások, továbbá a járóbeteg szakellátások – ideértve a diagnosztikai és fogászati szakellátásokat is –, az egynapos ellátások, a nem közfinanszírozott (magán) ellátások, valamint a fekvőbeteg szakellátások közül a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások. Mint ismeretes a miniszter korábbi rendelkezése értelmében a járványveszély miatt a veszélyhelyzet ideje alatt eddig csak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozás elvégzésére volt lehetőség. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy mindenkire, aki az egészségügyben akár járóbeteg alap-, akár szakellátást kíván igénybe venni, bizonyos előírások ezután is vonatkoznak majd. Az ellátásra például csak előzetes, telefonos időpont-egyeztetést követően lesz lehetőség, a rendelőbe belépéskor minden esetben hőmérsékletmérést végeznek és a másfél méter távolságot az emberek között itt is tartani kell.

tovább >>

Hétfőtől vidéken szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet

dátum: 2020. 05. 02.

A védekezés következő szakaszában, hétfőtől vidéken a korlátozások fokozatos enyhítésével, szigorú menetrend szerint újraindulhat az élet.
Fontos, hogy az idősekre továbbra is fokozottan kell vigyázni, Budapesten és Pest megyében pedig a koronavírus-fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások. Így például ott továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelységei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár. Ugyanakkor vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitvatartással működhetnek - közölte a kormányszóvivő.
A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket - tette hozzá.
Országszerte továbbra is érvényes a 65 év felettiek vásárlására fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv, a rendezvények pedig mindenütt tilosak augusztus 15-éig, kivéve a temetéseket, az esküvőket és az egyházi eseményeket. A lakodalom is rendezvénynek számít, ezért augusztus közepéig nem lehet megtartani.

Forrás >>

A SozialMarie társadalmi innovációs díj 2020-as jelöltjei között a Távszem

dátum: 2020. 04. 25.

A SozialMarie pályázatán azokat a projekteket díjazzák, melyek egy-egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport életminőségének javítását támogatják…

…A Távszem szolgáltatás közel 300 magyar, szlovák, cseh, horvát, osztrák és szlovén pályázat közül került a 34 legjobb projekt közé, melyek esélyesek a SozialMarie társadalmi innovációs díjának elnyerésére.

A Távszem jelölti bemutatása ezen a linken érhető el

Az Egyesületben a személyes ügyintézés bizonytalan ideig szünetel

dátum: 2020. 03. 16.

Tisztelt Sorstársaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Koronavírus által előidézett járványveszélyre tekintettel az Egyesület ügyfélszolgálati irodáján

a személyes ügyintézés bizonytalan ideig szünetel.

Sürgős esetben a hivatalos ügyfélszolgálati időben telefonon elérhetőek vagyunk. 
E-mailben jelzett problémáikkal kapcsolatban folyamatostájékoztatást nyújtunk
Telefonszám: 34/317-559
                06/30/ 506-4826  
e-mail: vgykeme@gmail.com

Koronavírus tájékoztatók

Látássérültek számára hasznos weboldalak:

Hangosújság weboldala: www.laprolhangra.hu
Digitális tartalom látássérülteknek: www.dital.hu
Online elérhető hagnoskönyvek

Hová fordulhatunk, ha beszélgetni szeretnénk, tanácsra van szükségünk?

Információs, lelki-segély és krízis elérhetőségek:
Magyar lelki elsősegély telefonszolgáltatók
Ingyenesen, éjjel-nappal hívható (mobilról is) 116-123 (előhívó nélkül)
Új ingyenes hívószám: 06-80-810-600
Hétfő 19.00 - Szerda 15.00 között, valamint Csütörtök 19.00 - Vasárnap 7.00 között hívható

Ifjúsági lelki elsősegély (Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség) 137 00 hétköznapokon 17-21-ig
tovább >>

kek-vonal.hu/index.php/hu/lelkisegely-vonal tovább >>
DélUtán Alapítvány (Középkorú és idős emberek lelki-segély szolgálata)
13777; 06 80 200 866 (minden nap 18-21 óra között) delutan.hu

Áldozatsegítő Szolgála tovább >>
06 80 225 225 (éjjel-nappal hívható)

Országos Rendőr Főkapitányság Telefontanú
06 80 555 111 (éjjel-nappal hívható)
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
116 111; 116 000

Patent Egyesület ingyenes jogsegélyszolgálata - Joggal a nőkért
+36 70 220 25 05 (szerdánként 16-18 óra, csütörtökön 10-12 óra között)
patent.org.hu

Gólyahír Egyesület (Egyedülálló válságban lévő várandós anyák számára)
06 30 251 7120 (24 órában minden nap hívható, normál díjas)
06 80 203 923 (ingyenesen hívható minden nap 8-22 óra között)

"Együtt a rák ellen!" a Magyar Rákellenes Liga telefonos lelki-segély
szolgálata
+36 80 505 675 (hétköznapokon 9-19 óra, szombaton 9-15 óra között)

Az információk összeállítása Pillmann Tünde közreműködésével történt.

Önkormányzati támogatás fogyatékkal élők és családtagjaik számára

dátum: 2020. 04. 14.

Egyesületünk tagjainkat érintően, megkeresést kapott Tatabánya Város Önkormányzatától, a következők szerint:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézkedési tervet fogalmazott meg - az Önkormányzatokat is érintő feladatokkal - az új koronavírus járvány időszakában, az otthonukban élő fogyatékos személyek és családjaik támogatására.
Fontos, hogy odafigyeljünk azon fogyatékossággal élő honfitársainkra, akik otthonukban élnek és kiemelten fontos azok felderítése, akik segítő családtag, barátok nélkül élik mindennapjaikat.

Tovább >>

Változik az ellátási rend a tatabányai Szent Borbála Kórházban

dátum: 2020. 04. 29.

Akik jelenleg fekvőbeteg ellátásban részesülnek Tatabányán, gyógyulásukig itt is maradnak, csak negatív COVID teszttel engedik őket haza, vagy másik intézménybe, ha további (utó)kezelésre van szükségük

Új betegeket nem fogad a Szent Borbála Kórház. A mentők és a háziorvosok már az új rend szerint szállítják, illetve utalják a betegeket.

Az alábbi járóbeteg ellátási területek Tatán működnek a továbbiakban:

Tata, Hősök tere 2.: belgyógyászat, gasztroenterológia, diabetológia, sebészet, szülészet-nőgyógyászat (terhes tanácsadás is), csecsemő- és gyermekgyógyászat, fül-orr-gégészet, audiológia, szemészet, bőr- és nemibeteg ellátás, neurológia, urológia, pszichiátria, tüdőgyógyászat, kardiológia, gyógytorna Tata, Almási utca 8.: ortopédia és gyógytorna Tata, Fürdő utca 21.: orvosi laboratóriumi diagnosztika

Tovább >>

Neten is kapnak hasznos tippeket a látássérültek

dátum: 2020. 04. 29

Forrás: Magyar Hírlap 2020. 04. 28. szám.

 

Az okostelefonon elérhető Távszem szolgáltatás a nehéz időszakban is a nap huszonnégy órájában a vakok és gyengénlátók rendelkezésére áll

 

A látássérültek a koronavírus-járvány korlátozó intézkedéseinek következtében számos olyan nehéz­séggel találják szembe magukat, ami egy látónak nem okoz gondot. Gyakori, hogy bevásárolni csak kísérettel tudnak menni, és vakvezető kutyáik napi sétája sem probléma nélküli.

... A vakok és gyengénlátók a járvány idején még kiszolgáltatottabbak, mint máskor – közölte lapunkkal Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) elnöke. Kifejtette: nagyon sok intézkedést nehezen tudnak betartani, főként azért, mert nem látják a környezetüket. Példaként említette, hogy nem képesek a kötelező kétméteres távolságot betartani a posta előtt, hisz nem látják, hol a sor vége. A boltban fizetés során a kártyát vagy készpénzt el kell venniük az eladótól, ám nem látják, a kasszás hova tette le a pénzt, így sokkal inkább ki vannak szolgáltatva a környezetüknek, mint a látók. ...

tovább a teljes cikkre