Vak vezet

 

 

Az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola végzős tanulói közelebbről is megismerkedhettek a látássérültek világával, a február 4-én tartott „Szem-lélekformálás, empátia” című projekt keretében.

A Vakok és Gyengénlátók KEM Egyesülete által szervezett programon a diákok átélhették a látássérült állapotot. Megtanulták, hogy hogyan ismerjék fel a látásfogyatékkal élő embereket, mi a vakvezetés helyes formája, és a segítségnyújtás alapjait a gyakorlatban is elsajátíthatták.

Az eseményt lebonyolító érzékenyítő csoport – melynek tagjai látássérültek, kísérőik és önkéntesek – interaktív formában mutatta be az érdeklődőknek a vakírás és olvasás alapjait, az informatikai és a mindennapos életvitelt megkönnyítő eszközöket, valamint a közlekedés technikáit.

A gyerekek döbbenten tapasztalták, hogy az általuk nap mint nap elvégzett rutin feladatok (pl. egy cipő megkötése, internetezés, egyenes irányban haladás stb.) a látás hiányában mennyire bonyolult és olykor csak segítséggel megoldható problémákká nőnek.

Az érzékenyítő napon résztvevők ezen új információk birtokában már más szemmel tekintenek nemcsak a látássérültekre, hanem minden fogyatékkal élő embertársunkra, a diszkrimináció és elutasítás helyett az elfogadás és empátia útjára léptek.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft közreműködésével valósult meg a 41321 számú pályázat keretében.

 

 

VGYKEME