vissza a főoldalra

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Okos morzsák - iPhone kezelés alapjai

Tartalomjegyzék:

Bevezetés

A jelen dokumentum az I Blind elnevezésű Facebook csoportban közzétett videók leiratát tartalmazza. A fent említett facebook csoport abból a célból jött létre, hogy elősegítse az iPhone kezelés alapjainak elsajátítását annak a 800 látássérült felhasználónak, akik a Távszem projekt keretében jutottak új iPhone 7 készülékhez. A segítségnyújtásra azért van szükség, mert akinek korábban nem volt okostelefon a kezében, annak a készülék vezérléséhez szükséges gesztusok elsajátítása komoly nehézséget jelenthet. A  tanuláshoz szükséges anyagokat a csoportban az egyik Távszem mentor, Mali Attila videóbejegyzések formájában teszi közzé. Ezekben számos hasznos tanácsot fogalmaz meg a Távszem projekt keretében újonnan iPhone 7 készülék tulajdonossá vált látássérült felhasználók részére annak érdekében, hogy a telefon számos lehetőségének minél hatékonyabb kihasználását elősegítse.
A videók száma folyamatosan bővül, így ennek az ismertető dokumentumnak is lesz a közeljövőben fojtatása. Kellemes olvasgatást, és tanulást kívánok:
Pillmann Tünde

dátum: 2020. 08. 24.

Az IOS rendszer, és szolgáltatásai

 

Az IOS operációs rendszert az Apple nevű amerikai cég fejlesztette ki.
A fent említett operációs rendszerrel ellátott készülékek, mint például az iPhone  , az iPad, és az iPod touch úgynevezett multi funkciós készülékek, melyek különböző gesztusokkal vezérelhetők.
A készülék operációs rendszerének aktiválásához  a felhasználóknak szükségük van egy úgynevezett Apple ID-re, ez a felhasználó beazonosítására szolgál. Az Apple ID aktiválására több megoldási lehetőség is kínálkozik a számunkra:
Az egyik módszer, hogy a fent említett azonosítót a www.apple.com oldalon aktiváljuk.
A második lehetőség az, hogy a készülék aktiválásakor egy ingyenes Iclaud címet adunk meg Apple id ként, ennek lépésein a készülék természetesen végig vezet minket az alapbeállítások elvégzése során.
A harmadik módszer az, hogy a már meglévő e-mail címünket  használjuk Apple ID ként. Az Apple ID-t  az App Store áruházban megvásárolt alkalmazások, és letöltött zenék kifizetésére, valamint bizonyos online rendeléseink teljesítésére is használhatjuk. Ha bejelentkeztünk az előzőleg aktivált Apple ID-vel, a telefon azonnal használhatóvá válik.
Az Apple cég által kifejlesztett IOS operációs rendszer számos beépített szolgáltatást kínál a felhasználók részére. Ezek közé tartozik többek között a Face time, amely az iphone-ok közötti ingyenes telefon, és videó beszélgetések lebonyolítására szolgál.
A másik hasonló beépített szolgáltatás az I Message, amely az iphone-ok között teszi lehetővé a felhasználók közötti ingyenes sms küldést. Kivételt képez ez alól a mobil adatkapcsolat segítségével történő üzenetváltás.
Végül, de nem utolsó sorban fontos még megemlíteni a Lokátor nevű alkalmazást, amely a barátaink megkeresését teszi lehetővé.
Az IOS 10 operációs rendszer kifejlesztésével tette elérhetővé az Apple cég a hitelesítés két lépéses használatát, ezáltal a telefon gyártója sokkal biztonságosabban tudja védeni a felhasználók adatait.
Az Apple a fogyatékkal élő felhasználók számára is lehetővé tette az Iphone készülékek kezelését, számos beépített funkció által. Ilyen például a látás funkció keretében használható VoiceOver képernyőolvasó szoftver, vagy a a nagyítás funkció, melyben beállítható annak mértéke , a színek pedig invertálhatók. Ez utóbbi lehetőségek komoly segítséget jelenthetnek a gyengénlátó felhasználók számára.
Az IOS operációs rendszerrel rendelkező eszközök, mint pl. az iPhone, úgynevezett okos eszközök, mivel a telefonnal tudunk böngészni az interneten, e-maileket, és üzeneteket küldeni, telefonálni, az Itunes segítségével a készülékre korábban feltöltött zenéinket meghallgatni ,vagy külső fejlesztőktől különböző csevegő programokat letölteni, amelyek révén kapcsolatot tarthatunk fenn a kollégáinkkal, a barátainkkal, és az ismerőseinkkel.
A jelenleg futó IOS 13-as rendszerben az alábbi alkalmazások érhetőek el: Naptár, Fotók, Részvények, Térképek, Időjárás, Óra, Számológép, Hangjegyzetek, Beállítások, Itunes  Ttore, App Store, Kontaktok, Emlékeztetők, Egészség, Könyvek, Tv, Mérés, Wathch, Fájlok( a felhő szolgáltatások eléréséhez), Otthon, Tippek, Lokátor, Parancsok, valamint a Siry. Ez utóbbi appal vezérelhetjük angolul, németül, és számos külföldi nyelven iPhone készülékünket.
A fenti szolgáltatások további külső alkalmazások letöltésével is bővíthetők.
A rendszer megjelenése óta az appok nagy része törölhető. Kivétel ez alól a Telefon, a Safari, az Üzenetek, a Fotók, a Kamera, az Óra, a Pénztárca, az Egészség, a Beállítások, és a Lokátor. A törölt alkalmazásokat az App Store-ban a  frissítések lapfülön keresztül újra le lehet tölteni, és használatba lehet őket venni.
A fentiekből tehát kitűnhet, hogy az IOS rendszer a látássérültek számára számos segítséget jelenthet a mindennapokban.
Írásom következő részében a kényszerített újraindítást, azaz a hard resetet kívánom ismertetni.

A kényszerített újraindítás- azaz a hard reset

A hard reset abban az esetben alkalmazható, ha az iPhone készülékünk használata közben annak működésében korábban nem tapasztalt hibákat észlelünk. A művelettel bezárjuk az összes, a készülék memóriájában futó programot, ezzel annak működése helyreállhat. Az  alábbiakban a folyamat végrehajtásának lépéseit ismertetem.
A hard reset megkezdéséhez a telefonon az alvás/ ébresztés , valamint a hangerő csökkentése gombokat kell egyszerre megnyomni. Ha ezt követően  nem történik semmi, akkor érdemes kivenni a telefonunkat a szilikon tokból. A hard resetet követően, a készülék újra indul, ennek  tényét egy rövid rezgés jelzi.
Figyelem! A művelet ideje alatt   a főgomb nem reagál.
A hard reset időtartama nagyjából 10-15 másodperc, ha azonban a készülékkel komolyabb probléma van, a művelet végrehajtásának időtartama meghosszabbodhat.
A sikeresség ellenőrzéséhez többször nyomjuk meg a hangerő növelése gombot. Ha a művelet rendben zajlott, pittyegő hangokat hallunk a készülékünk hangszórójából. A fenti  gombot érdemes többször egymás után megnyomni, hogy legyen hangereje a telefonnak. Ezt követően írjuk be a készülékünk érintő képernyőjén annak jelkódját. Ha ez nincs beállítva, a főgomb megnyomásával a kezdő képernyő első elemére léphetünk.
Írásom következő részében a hardreset alatt leggyakrabban előforduló problémákat, és azok megoldási lehetőségeit kívánom röviden ismertetni.
Hibák, amelyek felmerülhetnek a hard reset során:
Ha nincs hang, és nem érzékeli a gesztusokat a telefon, nyomjuk meg a készülék alsó részén található kerek főgombot 3szor gyorsan egymás után, ez a gesztus a VoiceOver képernyőolvasó szoftver elindítására, és leállítására szolgál. Amennyiben a kézmozdulatot követően megszólal a WoiceOver, akkor minden valószínűség szerint sikerült helyrehoznunk a hibát, ha viszont a jobbra, és balra történő egy újas legyintések hatására kizárólag koppanó hangokat hallunk a készülékünk hangszórójából, akkor  koppintsunk három újjal duplán a készülékünk kijelzőjének egy tetszőleges pontján, mivel lehetséges, hogy elnémítotttuk a Voice Overt.
Ebben az esetben a fenti gesztusra  a képernyőolvasó szoftver megszólal.
Más hibák is előfordulhatnak a hard reset során. Ha például fekete a képernyő, próbáljuk meg elvégezni a fent részletezett műveleteket.
Amennyiben ezek egyike sem vezet eredményre, csatlakoztassuk az  adat/ töltő kábelt iPhone készülékünkhöz, majd dugjuk be a töltőt egy konnektorba. A töltés megkezdését egy felfelé hullámzó hangeffekt, valamint a töltés megkezdését bejelentő üzenet jelzi. Ezután várjunk egy órát, amíg néhány százalékos töltöttséget elér a készülékünk akkumulátorának töltöttségi szintje. Ha ez helyre hozta a hibát, akkor a telefonunk kizárólag le volt merülve.
Ha azonban ez sem segít, próbáljunk belefújni a készülékünk csatlakozójába, és nézzük meg nincs e benne szennyeződés.
Ha ez sem segít érdemben helyre hozni a hibát, akkor csatlakoztassuk készülékünket a kapott adat töltő kábel segítségével a számítógépünkhöz, és nyissuk meg a korábban telepített Itunes alkalmazást. Ezt követően egyszerre nyomjuk meg, és tartsuk lenyomva a fent említett hangerő csökkentése, és alvás/ébresztés gombokat addig, amíg a helyreállítási képernyő meg nem jelenik. Ilyenkor ugyanis az Itunes megkeresi, és megkísérli letölteni, és telepíteni az Ios operációs rendszer legfrissebb verzióját.
Figyelem! Fontos megjegyezni, hogy a  művelet a futás során nem töröl semmit.
Ha az installálási folyamat sikertelen, akkor a telepítő kilép. Ebben az esetben a hibával forduljunk a Távszem mentorunkhoz, aki segíteni fog a probléma megoldásában.
Milyen hibák felmerülése esetén fordulhatunk még a mentorunkhoz?
ha a telefonunk képernyője sötét, és a fent ismertetett próbálkozások egyike sem vezet eredményre,
ha a készüléken a töltés után kizárólag az alma embléma jelenik meg,
ha valamelyik gomb beesett, vagy törött, és a készülék funkciói ennek következtében nem úgy működnek,mint korábban,
ha a telefont nem ismeri fel a számítógépünkre telepített Itunes alkalmazás,
ha színes ugyan a kijelző, de kék, és piros színű hibajelzések jelennek meg rajta,
végül, de nem utolsó sorban ha a rezgő gombok a készülék használata közben nem adnak visszajelzést a számunkra.

A következőkben a készülék dobozának tartalmát kívánom ismertetni.

A doboz tartalma

A készülék doboza speciális kialakítású, ami abban nyilvánul meg, hogy a gyártó a nyomó gomboknak süllyesztett helyet biztosít, ami azt hivatott megakadályozni, hogy bekapcsoljon a telefon a szállítás során.
A csomag kinyitását követően, a dobozban legfelül találjuk magát az iPhone készüléket, amelyet egy védő folia borít, ezt a használat előtt le kell húzni.
Figyelem! Az Apple cég a készülékeit ugy árusítja, hogy 80 százalékig fel legyen töltve az eszközök akkumulátorának töltöttségi szintje annak érdekében, hogy a megvásárlás után a felhasználó számára a kicsomagolást követően a telefon azonnal használható legyen. Érdekességként fontos megjegyezni, hogy a készülék tartalmaz barométer, gyorsulásmérő, képstabilizátort, a10 Fusion chipet, ami a készülék működtetéséről gondoskodik, valamint 2 g ramot, 32 g háttér tárolóval.  
Az iPhone készülék alatt  egy kis méretű papírdobozt találunk, melyben angol nyelvű leírást, matricákat, és egy tűszerű eszközt lelhetünk fel, amivel a simkártya tartó tálcát nyithatjuk ki.
Alatta helyezkedik el az usb töltő fej, mellyel szükség esetén töltés alá helyezhető a készülék.
A csomagolás részét képezi még egy Lightnin csatlakozóval rendelkező hangerőszabályozós headset, Végül, de nem utolsó sorban az adat/töltő kábel, amelynek egyik végét az usb töltő fejbe, a másikat pedig a telefonba csatlakoztathatjuk, ezáltal a készülék töltés alá helyezhető.
Írásom következő részében a készülék részeit kívánom alapos részletességgel megismertetni a tisztelt olvasókkal.

Az iPhone részei

Az iPhone készüléket annak használata közben úgy tartjuk a kezünkben, mint egy kártyalapot, azaz a főgomb felénk néz. A fenti tájolás szerint a telefon jobb oldalán egyetlen gombot találunk ,melyet alvás/ébresztés gombnak nevezünk. Ehhez a készülék gyártói a következő funkciókat rendelték hozzá: az iPhone be, és ki kapcsolása, a bejövő, de az adott pillanatban alkalmatlan telefon hívások elutasítása, a képernyő lezárása, végül, de ne mutolsó sorban segélyhívások kezdeményezése. A beállításokban szabhatjuk testre, hogy ez utóbbi funkció keretében kit értesítsen baj esetén a készülék.
A telefon be, és kikapcsolásához nyomjuk meg hosszan a fenti gombot, amig meg nem jelenik a fenti műveleteket lehetővé tevő képernyő.
Ha beérkező hívás közben az alvás/ébresztés gombot kétszer röviden megnyomjuk, a készülék elutasítja a hívást. Ha háromszor nyomjuk meg a fenti gombot, segélyhívás indítását kezdeményezi a telefon. Ha pedig az alvás/ébresztés gombot egyszer megnyomjuk, az iPhone képernyője lezár, melynek tényéről természetesen szóban is értesíti a felhasználót a VoiceOver.
A telefon jobb oldalán találhatunk a fenti gombon kívül egy simkártya tartó tálcát, amely egy bemetszés formájában jelenik meg. Ezt a készülék dobozában található tű szerű eszköz segítségével nyithatjuk ki, majd ide helyezhetjük be a nano sim kártyát.
Az iPhone teteje teljesen sima.
A készülék bal oldalán találunk többek között egy bilenő kapcsolót. Ha ez a kijelző felé van pozícionálva, akkor a készülék hangjai hallhatóvá válnak, ha viszont a kapcsolót a hátlap irányába billentjük, akkor elnémítottuk azokat. A kapcsoló állapotát természetesen szóban is visszajelzi számunkra a készülék képernyőolvasó szoftvere, a VoiceOver.
Az iPhone elnémítása esetén tehát az értesítések hangjai nem lesznek hallhatók. Kivétel ez alól az a szituáció, amikor a kedvencek között el van mentve egy, vagy több kontakt. Ilyenkor ugyan is az ő beérkező hívásaikat továbbra is hanggal jelzi vissza a készülék.
A némitó kapcsoló alatt találjuk a hangerő szabályzó gombokat. Amikor a telefon használata közben ezeket nyomkodjuk, pittyegő hangokat hallunk a készülékünk hangszórójából.
Ha a beállításokban a csengés hangerejének állítása a gombokkal opció ki állapotúra van állítva, akkor a korábban a beállítások/hangok és haptikus jelzések menüpontban beállított hangerővel csörög a készülék. Ha viszont be állapotúra van állítva, akkor a hangerő gombokkal hangosíthatjuk a telefont csengés közben.
A telefon alján találjuk a mikrofont, a bal oldali hangszórót, valamint a töltő csatlakozóját.
A kijelző anyaga zafír üveg, amely por, víz, és zsírtaszító technológiával készült. Ezért érdemes a telefonhoz szilikon tokot, és üvegfóliát vásárolni, hogy megvédjük azt az esetleges sérülésektől.
A készülékre érdemes olyan szilikontokot venni, ami a gombok használhatóságát lehetővé teszi. Mivel némelyik tok meglehetősen kemény,  így ebben az esetben a gombok érzékelhetetlenné válhatnak. Ha egy nyomógomb beesik, eltörik, vagy nem megfelelően működik, a készülék funkcióinak nagy része is használhatatlanná válik. A védő tokok olyanok is lehetnek, amik a telefon sarkai számára védelmet biztosítanak az esetleges megrongálódás ellen.
Ha a kijelző valamely ok következtében megsérül, használható marad ugyan, de érdemes azt a szempontot is figyelembe venni, hogy a vékony üveg szilánkok a bőrünkbe jutva könnyen súlyos fertőzéseket okozhatnak. Ezért érdemes a kijelző sérülése esetén egy szervízt felkeresni, a készülék javíttatása céljából.
A kijelző felülete teljesen sima.
A kijelző tetején található a jobb oldali hangszóró, vagy más néven hallgató nyílás, amelyen hallhatjuk a telefonra feltöltött zenéinket, és a hívások során a beszélgető partnerünk hangját. Ha a telefont a fülünkhöz tesszük, bekapcsol az úgynevezett közelség érzékelő, ilyenkor a hangokat a telefon jobb oldali hangszórójából halljuk. Ha azonban elvesszük a készüléket a fülünktől, az iPhone az alapbeállítás szerint kihangosodik. Ekkor a hangok a bal oldali hangszóróból érkeznek.
A kijelzőn alul középen találhatjuk meg a kerek főgombot. Ez nem fizikai nyomógomb. A gomb nyomás érzékeny, nyomás következtében  a 3d touch az általa érzékelt nyomást átadja egy rezgő motornak, mely egy röpsulyt megröptet,ezt három fokozatban állíthatjuk. Ez az alapbeállítás szerint a kettes fokozatra van beállítva.
A főgomb megnyomásával megjelenik a 2., azaz a kezdőképernyő. Az alkalmazásokból is ezzel a gombbal léphetünk ki, még pedig oly módon, hogy egyszer megnyomjuk azt.
A főgomb kétszer történő megérintése gesztus következtében egy susogó hang hallható. Ez a képernyő felső részének, azaz az állapotsornak az elérését teszi lehetővé. Itt található az idő, a dátum, az akkumulátor töltöttségi szintje, és a mobil szolgáltató neve. A fent említett gesztus lehúzza az állapotsort a második és a harmadik sor közé, így biztosítva a könnyebb elérhetőséget.
A főgomb kétszeri gyors megnyomásával az alkalmazásváltót hívhatjuk elő, ezzel a háttérben futó alkalmazások aktiválhatók, és be is zárhatók, ez a három újjal történő felfelé legyintéssel valósul meg.
A főgomb háromszori gyors megnyomásával ki, illetve be kapcsolhatjuk a VoiceOvert, azaz az iPhone készülék beépített képernyőolvasó funkcióját.
A főgomb az írásom elején említett touch ID-vel rendelkezik, mely az újlenyomat leolvasására ad lehetőséget. Ezt a beállításokban adhatjuk meg, újaink bescannelésével. Ez használható az App Store-ban, többek között a vásárlások kifizetésére. Ezt a lehetőséget az első megnyitást követően az App Store is automatikusan felajánlja.
A készülék hátuljának jobb felső sarkában találjuk a kamerát, ezegy egy centi átmérőjü 12 megapixeles kamera.

Írásom következő fejezetében a képernyő részeit ismertetem

A képernyő részei

Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy a telefon egy multi touch funkcióval rendelkező technológiákon alapuló gesztusokkal vezérelhető tulajdonságokkal rendelkező eszköz. Így, aki most találkozik először iPhone készülékkel, annak nehézséget jelenthet a fent említett gesztusok elsajátítása, ami sok gyakorlást igényel.
A képernyők részét képezi az állapotsor, az ikonok, a lapozó sáv,   végül, de nem utolsó sorban a dok elemei.
Az állapotsor a képernyő tetején, a jobb oldali hangszóró alatt helyezkedik el.
innen nyithatjuk meg a vezérlő központot, melyben a készülék Wi-Fi, bluetooth ,és egyéb funkcióinak úgynevezett gyorskapcsolóit találhatjuk meg. A vezérlőközpont megnyitásához az állapotsor valamelyik elemének megérintését követően három ujjal felfelé kell legyintenünk.
A beállításokban szabályozható, milyen gyorskapcsolók jelenjenek meg a vezérlő központban. Kilépni belőle a főgomb egyszeri megnyomásával lehet.
Az értesítési központ  megjelenítéséhez szintén meg kell érinteni az állapotsort, ezt követően az értesítéseket három újas lefelé legyintéssel jeleníthetjük meg. Itt sok más mellett a nem fogadott telefon, és skype hívásokról, valamint a beérkező sms, chat, és e-mail üzenetekről kaphatunk tájékoztatást.
Fontos megjegyezni, hogy ha az állapotsor valamelyik elemét megérintjük, az elem nevén kívül az állapotsori elem üzenetet is halljuk.
Az állapotsor alatt találhatóak a telefonra letöltött alkalmazások ikonjai, amelyek oszlopokba és sorokba rendeződve helyezkednek el. Lépkedni köztük a voice over segítségével tudunk, a balról jobbra, vagy a jobbról balra történő egy újas legyintés segítségével.
A főgomb, és az alvás ébresztés gomb együttes megnyomásával képernyő fotót készíthetünk, mely a műveletet követően elmentődik a Fotók alkalmazásba. Ha megnyomjuk a főgombot a második, azaz a kezdő képernyőre juthatunk. A képernyők között a három újas jobbra, és balra történő legyintésekkel közlekedhetünk.
A képernyő szerkesztése funkció segítségével tetszőlegesen átrendezhetjük készülékünk képernyőjét. Ha betelik egy képernyő, akkor újabbakat hozhatunk létre. Erről azonban a későbbiekben még lesz szó.
Az előző oldalra történő vissza lépéshez alternatív módszer ként kínálkozik egy oldalválasztó lehetőség, az úgynevezett lapozósáv, amely az ikonnok alatt helyezkedik el. Ha ezt újcsúsztatással a képernyőn megtaláljuk, egy újjal legyintsünk felfelé ,vagy lefelé, attól függően, hogy az előző, vagy a következő oldalra szeretnénk eljutni.
Az első képernyőn többek között a Siri keresés funkciója érhető el. Három újas lefelé legyintéssel keresést kezdeményezhetünk az úgynevezett Spotlight keresés funkció segítségével. Ezen a képernyőn találhatóak még az úgynevezett vidgetek. Ezek kis méretű alkalmazások, melyek az oldalról könnyen elérhetőek. A több gomb aktiválásával részletezésre kerülnek a rendelkezésre álló vidgetek. Az itt található szerkesztés gombot aktiválva pedig olyan vidgeteket adhatunk hozzá a képernyőhöz, mint például az akkumulátor töltöttségi szintje.
Ha az ikonok közt lépkedve egy ablak szélére érünk, koppanó hangot hallunk az iPhone hangszórójából,ez jelzi számunkra, hogy a készülék képernyőjének utolsó elemére jutottunk.
A kijelző alján található az úgynevezett dok sáv. Ez a lapozósáv alatt helyezkedik el. Az alapértelmezés szerint a Telefon, az Üzenetek, a böngésző, és a Zene alkalmazások vannak benne. Ide azonban tetszés szerint más applikációkat is elhelyezhetünk a képernyő szerkesztése opció segítségével.
A fent említett kézmozdulatok a VoiceOver súgójában gyakorolhatók. A súgót 4 ujjas dupla koppintással indíthatjuk el, és két ujjal történő fel, le fel simítással, vagy 4 újas duplakoppintással állíthatjuk le. A gesztusokat egy, két, három, és négy újjal is végezhetjük. A 4ujjas egyszeri koppintás gesztus a képernyő teteje közelében a képernyő első, az alja közelében pedig az utolsó elemét jelöli ki. Használhatjuk még az egy újas csúsztató mozdulatot, ekkor az adott újunkkal pásztázzuk végig az iPhone érintő képernyőjét. Ha a képernyő csúsztatással történő felderítése közben nem találunk ikont, pattogó, percegő hangot hallunk a készülékünk hangszórójából. Ha megtalálunk egy ikont, a telefonunk bemondja annak nevét, ha pedig a tippek funkció be van kapcsolva annak aktiválási módját is.
A következőkben az iPhone, és a VoiceOver beállításainak testreszabásáról lesz szó.

Az iPhone, és a VoiceOver kezdeti beállításai

A készülék használatbavételét megelőzően minden képen érdemes néhány fontosabb beállítást elvégezni, amelyek megkönnyíthetik a készülék úgynevezett vakos módban történő használatát. Ezt a Beállítások alkalmazáson belül tehetjük meg, amelyet alapesetben a kezdőképernyő utolsó ikonjaként, a dok sáv előtt találhatunk meg. Itt számos olyan beállítást lelhetünk fel, amelyekkel testreszabhatjuk iPhone készülékünket. Az alkalmazáson bellül a különböző lehetőségek kategóriákra bontva helyezkednek el. Az eszköz beállításai rendkívül sokrétüek, ezért jelen írásomban kizárólag a fontosabbak kiemelésére van lehetőség, tekintve, hogy a teljes körű részletezés meghaladná a jelen írás kereteit.
Első ként érdemes a képernyő zárolását kikapcsolni. Ezt a beállítások/általános/kijelző, és fényerő menüpontban tehetjük meg. Itt válasszunk a rendszer által felkínált lehetőségek közül, melyek az alábbiak: 30 másodperc, 1 perc, 2 perc, 3 perc, 5 perc, soha. A funkció kikapcsolásához ez utóbbi lehetőséget kell választanunk. Így a jövőben kizárólag akkor zár le a készülék kijelzője, ha az alvás ébresztés gombot egyszer röviden megnyomjuk.
A kijelző és fényerő menüpontban érdemes még az emelés az ébresztéshez funkciót kikapcsolni. Ha ugyanis ez be van kapcsolva, a készülék megemelése esetén  a  VoiceOver minden alkalommal bemondja a pontos időt. Egy idő után a felhasználók számára ez meglehetősen zavaróvá válhat.
A wifi beállításait a beállítások közt egy külön menüpontban találhatjuk meg. Ha ezt dupla koppintással megnyitjuk, találunk egy listát, amely a hatókörön belül lévő wifi hálózatokat tartalmazza. Ezek közül válasszuk ki azt a wifi pontot, melyhez csatlakozni szeretnénk, ezután válasszuk a csatlakozás lehetőséget. Ha a hálózat jelszóval van védve, azonnal  megjelenik egy szöveg mező, amelybe a képernyő billentyűzet segítségével beírhatjuk a jelszavunkat, majd a csatlakozás gombbal bejelentkezhetünk a kiválasztott wifi hálózatba.
Az általános kategórián belül van még néhány fontos beállítás, amelyeket a használatbavétel előtt érdemes elvégezni. Ilyen például a  szoftver frissítés, mely alapesetben be van kapcsolva. Ha éjszaka wi-fi hálózathoz, és töltőhöz csatlakozik a készülék, a képernyő pedig zárolva van, az iPhone telepíti a rendelkezésre álló szoftverfrissítést. Itt egy tájékoztató üzenet is elhangzik, a fenti funkció vonatkozásában.
Ha valaki ezt egy későbbi időpontban szeretné manuálisan elvégezni, érdemes kikapcsolni a fenti lehetőséget.
A következő fontos menüpont a főgomb kattintási sebességének beállítása. A főgomb megnyomása főleg az idős felhasználók számára jelenthet problémát abban a vonatkozásban, hogy hányszor, és milyen sebességgel kell megnyomni azt. A fenti menüpontban kiválaszthatjuk, hogy a főgomb milyen érzetet keltsen, amikor a felhasználó megnyomja. Ez alap értelmezetten közepesre, azaz kettes szintűre van beállítva. Ha kiválasztottuk a kívánt kattintási sebességet, a beállítás végeztével  nyomjuk meg a kész gombot.
A következő beállítandó menüpont a billentyűzetek testreszabása. Itt az automatikus javítás funkciót érdemes kikapcsolni, mert ha be van kapcsolva, a készülék az érintőképernyőn történő szöveg bevitel közben a beírt szavakra felajánl a számunkra alternatív lehetőségeket. Ezzel a látássérült felhasználók számára a szövegbevitel jelentősen megnehezülhet.  A fenti menüponton belül érdemes kikapcsolni az automatikus helyesírás ellenőrzést is, hiszen ha egy szöveget angolul, vagy más idegen nyelven szeretnénk bevinni, a készülék azt is kijavítja. Természetesen minden felhasználó maga eldöntheti, hogy kikapcsolja e ezt a funkciót.
A touchID és jelszó kategóriában beállíthatunk egy tetszőleges jelkódot, itt be lehet állítani 4, vagy 6 számjegyű, illetve betűk segítségével megadott  jelkódot is. Itt az újlenyomatunkat is megadhatjuk újunk bescannelésével. A touch id, és a jelkód együttes használatával az úlenyomat érintésével használhatóvá válnak a kifizetések az App Store áruházban.
A következő kategória a kisegítő lehetőségek. A fenti kategórián belül is több beállítási lehetőség van, amelyeket a telefon használatbavétele előtt érdemes elvégezni. Ezek közül fontos megemlíteni a nagyítás funkciót, amely a voiceoverrel együtt is használható.  A funkció elsősorban a gyengénlátóknak jelenthet komoly segítséget. A nagyítón belül a színek invertálhatók, és beállíthatók a felhasználó számára megfelelő kontrasztok is.
Az érintés opció lehetővé teszi, hogy elérhetővé váljon az állapotsor azon felhasználók számára is, akiknek nehézséget jelent annak megtalálása. Ezen a menüponton belül kapcsolhatjuk be a fenti funkciót. Ha ez a lehetőség be van kapcsolva, és kétszer gyorsan megérintjük a főgombot, egy susogó hang kíséretében a második, és a harmadik sor közé kerül az állapotsor. Ha ezek után megérintjük az állapotsort, a kurzor mind addig ott marad, amig ki nem lépünk belőle. Az állapotsorból a főgomb kétszeri gyors megérintésével léphetünk ki. Így az állapotsor visszakerül  eredeti helyére.
A következő fontos funkció a 3d és haptikus érintés, melynek jelentése némi magyarázatra szorul. Ha a főképernyőn egy ikont megnyomunk, ennek segítségével különböző helyi menüket hívhatunk elő. Ha azonban ez nehézséget jelent számunkra, tekintettel arra, hogy korábban kizárólag nyomógombos telefont használtunk, a fenti funkciót szükség esetén ki is tudjuk kapcsolni. Ezt ugyanis főként a gyakorlottabb felhasználók alkalmazzák. Amennyiben a fenti funkció ki van kapcsolva, és a rotor szerkesztésre van állítva, az egy újas fel, le legyintések hatására kizárólag az ikonok dupla koppintással történő aktiválásának lehetősége hangzik el a VoiceOver képernyőolvasó szoftver által. Ha a fenti lehetőséget kikapcsoljuk, a helyi menük más módon is előhívhatóak. Például egy újas dupla koppintással, és lenyomva tartással, amit hosszú koppintásnak is szokás nevezni. A későbbiek során tehát így fogunk rá hivatkozni.
Ha egy műveletet szeretnénk visszavonni, azt a telefon megrázásával is megtehetjük, ha be van kapcsolva a visszavonás rázással funkció. Természetesen ehhez erősen kell fognunk a készüléket, tekintettel arra, hogy, ahogy azt írásom korábbi részében említettem, ha a telefon véletlenül leesik, annak használata lehetetlenné válik.
Ha valakit zavar, hogy a különböző gesztusok végrehajtása közben rezeg a készülék, ezt a rezgés funkcióban ki is lehet kapcsolni.
A hívás átirányítása funkció segítségével szabályozhatjuk, hogy legyen e telefonhívás közben automatikus hang átirányítás. Ha ugyanis ez a funkció be van kapcsolva, amikor telefonálás közben elvesszük a telefont a fülünktől, a készülék automatikusan átirányítja a hívás hangját a bal oldali hangszóróra.
A kisegítő lehetőségeken belül fontosnak tartom kiemelni a képernyőolvasó funkció néhány beállítását, amelyek segítenek a felhasználónak a telefon vakos használatában. A VoiceOver beállításai között ki és be kapcsolhatjuk a beszéd funkciót,  vagy állíthatjuk a beszédsebességet is.  Ez a lehetőség a rotorra is kitehető.
A beszéd gomb aktiválásával a használni kívánt beszédhangot állíthatjuk be. Itt választhatunk a kompakt Mariska hang, és a prémium kifejlesztett változatok között. Itt lehetőségünk van a fent emlegetett hang letöltésére, a minta felolvastatására, és a beszédhang törlésére is. A beszerzés során a folyamat előrehaladását hanggal is jelzi számunkra a VoiceOver.
A nyelvek felismerése funkcióban szabhatjuk testre az idegen nyelvek felismerését. Ekkor, ha angol nyelvű szövegre lépünk, azt angol nyelven ejti ki a készülék. Ha valakit ez zavar, a fenti funkció kikapcsolható.
A rotor nyelvekhez olyan idegen nyelveket adhatunk hozzá, mint például angol, német, vagy olasz, erről bővebben a rotor vezérléséről szóló fejezetben lesz szó.  
A részletesség menüpontban a hangokat elnémíthatjuk, és rezgésmintákat állíthatunk be. Ez azonban kizárólag a gyakorlottabb felhasználók számára ajánlott.
A hangerő automatikus csökkentése funkció segítségével beállíthatjuk, hogy letöltött zenéink, vagy videóink hangerejét a VoiceOvernél halkabban halljuk.
Ehnnek eléréséhez a fenti funkcióhoz tartozó kapcsolót be állapotúra kell állítanunk.
A tippek bemondása funkciónál szabályozhatjuk, hogy bemondja e a Voiceover a tippeket, azaz, , hogy az adott gesztus elvégzéséhez mit kell tennünk, például koppintson duplán a megnyitáshoz!
A rotor műveleteken belül az alkalmazások szerkesztése a főképernyőn funkció szabható testre. Ennek segítségével ikonokat mozgathatunk a kezdő képernyőn, melynek módjáról írásom következő részében lesz szó. Ha valaki számára ez nehézséget jelent, az kikapcsolhatja ezt az opciót. Ilyenkor ha a rotor szerkesztésre van állítva, az egy újas felfelé történő legyintések hatására csak a dupla koppintással történő megnyitás lehetősége jelenik meg.
A rotoron alapbeállítás ként többek között megtalálható a VoiceOver hangereje, a beszédsebesség, a szavak, a karakterek ,a címsorok, valamint a tárolók közti mozgás lehetősége.
A következő részben a képernyők szerkesztéséről lesz szó.

Ikonok mozgatása, és mappákba rendezése az iPhone képernyőin

Ahogy azt írásom egy korábbi részében már említettem, a készülékünk főképernyőjén az ikonok oszlopokba, és sorokba rendezve helyezkednek el( négy oszlop, és 6 sor), a képernyőn lévő maximális elemek száma tehát 24 db. A fent említett ikonokkal különböző műveleteket végezhetünk.
Ezek közé tartozik többek között az alkalmazások mappákba való rendezése, és törlése.
Kedvenc alkalmazásainkat a fenti műveletek mellett kihelyezhetjük  készülékünk kezdő képernyőjére is, a könnyebb fellelhetőség érdekében. Első ként ez utóbbit szeretném egy rövid példa segítségével bemutatni.
A fenti művelet elvégzéséhez első ként iPhone készülékünkön aktiválnunk kell a szerkesztési módot. Ez több féle képen is megvalósítható. A lehetséges módszerek az alábbiak: a hosszú koppintás, az egy újas háromszoros koppintás, végül, de nem utolsó sorban a kijelző úgynevezett multitouch funkciójának aktiválása.
A példa kedvéért most a dok elemeiből vegyük ki a Zene alkalmazást, és helyezzük át az óra app elé. Ehhez egy újas lefelé legyintéssekkel keressük meg, majd egy újjal történő dupla koppintással aktiváljuk a szerkesztési módot, melynek következtében a szerkesztés elindítva üzenetet halljuk. Itt az egy újas felfelé történő legyintések hatására a rendszer által felkínált lehetőségek közül a Zene húzása  opciót kell választanunk.
Minden olyan ikonnál a fent leírt módon kell eljárnunk, amelyet a képernyő egy tetszőleges pontjára át szeretnénk helyezni.
Ha végeztünk az áthelyezni kívánt ikonok kiválasztásával, ismételt egy újas felfelé pöccintésekkel keressük meg a Zene letéve az Óra elé lehetőséget, majd koppintsunk duplán. Ezt követően a Zene letevése befejeződött üzenet hangzik el a VoiceOvertől. Ezzel áthelyeztük a kiválasztott elemet.
Ha befejeztük a képernyőn az ikonok átrendezését, nyomjuk meg a főgombot a szerkesztési módból történő kilépéshez. Ekkor a szerkesztés leállítva üzenetet halljuk.
A dok sávba 4 alkalmazás helyezhető el. Ha ide szeretnénk egy ikont elhelyezni, a példa kedvéért a Beállítások alkalmazást, akkor a fentiek szerint aktiváljuk a szerkesztési módot, majd jobbra, és balra legyintésekkel keressük meg a Beállítások elemet, majd a fel, le pöccintés hatására a rendszer által felkínált lehetőségek közül válasszuk a Beállítások húzása opciót. Ezt követően újcsúsztatással keressük meg készülékünk alján, közvetlenül a főgomb fölött a dok sávot, majd itt a tetszőleges helyre, például az üzenetek után a fenti példák alapján letehetjük az ikont. Természetesen mindenki a maga ízlésének megfelelően átrendezheti iPhonejának képernyőjét, a fent vázoltak szerint.
A következő fontos művelet az új mappa létrehozása. A példa kedvéért hozzunk létre egy Szórakozás nevű mappát, amelybe helyezzük el a Zene, és a Hangjegyzetek appokat. . Ehhez aktiváljuk a szerkesztési módot a fent leírtak szerint, majd adjuk hozzá az úgynevezett húzási munkamenethez a mappába elhelyezni kívánt ikonokat. Végül a szerkesztésen belül felajánlott lehetőségek közül az új mappa létrehozása a következőkkel  opciót ( itt felsorolja a húzási menethez hozzá adott ikonokat. A fenti lehetőséget hallva koppintsunk duplán, aminek hatására egy új mappa jön létre, amely a mappába áthelyezett alkalmazásokat tartalmazza. A fenti művelet elvégzését követően jobbra, és balra legyintésekkel találhatunk egy szerkesztő mezőt, amibe beírhatjuk az új mappánk nevét. Ha a létrehozott mappát át szeretnénk nevezni, egy újjal koppintsunk a képernyőn hármat egymás után, ezzel megjeleníthetjük a helyi menüt, és a felkínált lehetőségek közül válasszuk a mappa átnevezése opciót,, itt a képernyőbillentyűzet segítségével megadhatunk a mappa számára egy tetszőleges nevet.
Fontos megjegyezni, hogy a szerkesztési műveletek elvégzéséhez 30 mp áll rendelkezésünkre, ha ezt az időkorlátot túllépjük, a készülék kilép a szerkesztési módból.
Egy mappában tetszőleges számú alkalmazást elhelyezhetünk ,ezzel az azonos stílusu és műveletekre alkalmazható appokat azonos mappába tudjuk helyezni.
A mappából a szerkesztési mód aktiválásával, és az ikonok kihúzásával tudunk alkalmazásokat eltávolítani. Ha az utolsó elemet is eltávolítjuk, a mappa törlődik a készülékről.
A képernyőn alapértelmezetten 3 oldalt találunk. Ha betelik egy oldal, a rendszer automatikusan újat hoz létre, és a továbbiakban ide helyezi el az App Store-ból letöltött alkalmazásokat. Üres oldalt is használhatunk a különböző alkalmazások elhelyezése céljából. A rendszer ugyanis szerkesztési módban üres oldalt is létre hozhat, amennyiben korábban az összes lehetséges oldal betelt. A művelet megkezdéséhez elsőként aktiváljuk a szerkesztési módot, majd válasszuk ki az oldalra áthelyezni kívánt ikonokat. Ezt követően egy újunkat csúsztassuk a képernyőn addig, amíg az üres oldal üzenetet nem halljuk. Végül engedjük fel a csúszó újunkat, majd a fentiek szerint, a szerkesztési módban válasszuk az ikonok letevése opciót.
Ha a kijelzőn az ikonokat az alaphelyzetbe szeretnénk visszaállítani, a beállításokon belül az általános kategóriában az alaphelyzetbe állítás lehetőséget kell választani. Itt körültekintően kell eljárnunk, hiszen egy rossz mozdulattal az összes beállítást törölhetjük. Ezért ezt a műveletet inkább bízzuk a gyakorlottabb felhasználókra. Ha viszont mégis mi szeretnénk az alábbiakat elvégezni, az alkalmazások alap helyzetbe történő visszaállításához a fenti menüponton belül a főképernyő alaphelyzetbe állítása lehetőséget kell választanunk.
A következő részben a rotor a VoiceOver képernőolvasó szoftver segítségével történő vezérlését szeretném bemutatni.

A rotor vezérlése a voiceoverrel

A rotor magyarul tekerőt jelent. Ennek segítségével szabhatjuk testre a készülékünk bizonyos funkcióinak működését. A rotor segítségével sok más lehetőség mellett mozoghatunk a szövegben karakterenként, szavanként, vagy soron ként, állíthatjuk a Voiceover hangerejét, és beszédsebességét, valamint a tárolók között is lépkedhetünk. A rotor funkció használatának elsajátításától a készülék használatának kezdetén sok felhasználó idegenkedik, ez azonban alaptalan, hiszen sok gyakorlással a rotor vezérlése is könnyen megtanulható. Ennek elősegítése érdekében szeretném néhány példán keresztül bemutatni a rotor működését.
A funkciót úgy hívhatjuk elő, hogy két újunkat letesszük a kijelző tetszőleges két pontjára, és elképzeljük, hogy egy körülbelül fél centiméteres tárcsát forgatunk a két újunk között. Majd eltekerjük a képzeletbeli tekerőt jobbra, vagy balra, attól függően, hogy milyen műveletet szeretnénk elvégezni. A kézmozdulat hatását egy zizegő hanggal, valamint az adott művelet bejelentésével jelzi vissza számunkra a VoiceOver.
Ilyenkor a virtuális tárcsa megjelenik a kijelzőn egy szaggatott kör formájában, és a VoiceOver kimondja, hogy melyik műveletre tekertük a rotort. Ha a tekerőt az óramutató járásával megegyező irányba forgatjuk, a következő, ha pedig az ellentétes irányba, akkor az előző rotor műveletre léphetünk.
A példa kedvéért helyezzük le két újunkat a képernyő két tetszőleges pontjára, majd forgassuk a képzeletbeli tárcsát addig, amig a hangerő elemet nem halljuk. Ha ekkor elengedjük a kijelzőt, majd fel le legyintünk, a VoiceOver hangerejét állíthatjuk be. Ennek során a hangerő változását a VoiceOver beszédében is nyomon követhetjük.
Ha egy tetszőleges szövegben bizonyos szempontok szerint, például karakterenként szeretnénk közlekedni, a szöveg javítása céljából, akkor forgassuk a rotort a tetszőleges műveletre, majd fel le legyintésekkel a kiválasztott szempontnak megfelelően közlekedjünk a szövegben.
Ha például a rotort a szavak elemre tekertük, egy újas lefelé legyintésekkel a következő szóra, ha viszont felfelé legyintésekkel haladunk, akkor  az előző szóra juthatunk.
A rotor segítségével aktiválni is tudjuk az alkalmazásokat. Ehhez fel le pöccintésekkel keressük meg az aktiválás lehetőséget, és dupla koppintással nyissuk meg a kívánt alkalmazást.
A rotorhoz műveleteket is hozzáadhatunk. Ehhez lépjünk a beállítások / kisegítő lehetőségek/ Voiceover/ rotor elemre. Ezt dupla koppintással aktiválva megjelennek a már korábban a rotorra kitett műveletek. Ezeknél a kijelölve üzenet hangzik el. Ha el szeretnénk őket távolítani a rotorról,, koppintsunk rajtuk duplán. Ha egy elemet a rotorra ki szeretnénk tenni, akkor is így kell eljárnunk.
A rotorra a következő elemeket tehetjük ki: Braille képernyő bevitel, szöveg kijelölés, szavak, sorok, karakterek, beszédsebesség, hangerő, a hangerő automatikus csökkentése, írásjelek, hangok, tippek, kéz írás, tárolók, címsorok, linkek, űrlapvezérlő elemek, táblázatok, listák, jellegzetes helyek, meglátogatott linkek, nem meglátogatott linkek, gombok, szövegmezők, keresőmezők, képek, statikus szöveg, nagyítás, azonos elem, függőleges navigáció, gépelési mód, cikkek, hangcél, braille tábla, tevékenységek, végül, de nem utolsó sorban a csúsztatva gépelés.
Ha végeztünk a rotorra kitenni kívánt elemek kijelölésével, lépjünk ki a beállításokból a főgomb megnyomásával.
A rotorhoz nyelveket is hozzáadhatunk, ehhez a  részletesség menüponton belül a rotorműveletek elemet kell választanunk. Mielőtt a rotornyelvek hozzáadását megkezdenénk, érdemes ellenőriznünk, hogy  a megerősítés beszéddel funkció be van e kapcsolva, annak érdekében, hogy az adott műveletet visszajelezze számunkra a készülék. A beszéd funkción belül adhatunk hozzá nyelveket a rotorhoz. A nyelvek hozzáadása a rotor műveletekhez azért is fontos, mert ha angolul beszél egy alkalmazás megnyitását követően a VoiceOver, akkor átállíthatjuk a használni kívánt nyelvre a beszédet, például magyarra. Így a szöveget a jövőben a beállított nyelven olvassa fel a készülék.
Az írásjeleken belül állíthatjuk be, hogy egy szöveg felolvasása közben milyen részletességgel mondja be az írásjeleket a készülék.
A beszédsebességgel állíthatjuk képernyőolvasónk beszédének sebességét.
A címsoroknak, a táblázatoknak, a meglátogatott, és nem meglátogatot hivatkozásoknak, a cikkeknek, az űrlapvezérlő elemeknek kés a statikus szövegeknek elsősorban az internet böngészés során van fontos szerepe. Ha a rotort az adott elemre forgatjuk, a megnyitott weblapon kizárólag a kiválasztott obiektumokat olvassa fel a VoiceOver. Ha például a rotort a címsorokra tekerjük, és fel le pöccintésekkel haladunk az adott honlapon, könnyen mozoghatunk a címsorok között. A címsorok alatt található hivatkozások között pedig a jobbra, és balra történő pöccintésekkel közlekedhetünk.
A braille képernyőbevitel segítségével braille írással írhatunk iPhoneunk kijelzőjén. Ez gyorsabb szövegbevitelt tesz lehetővé azok számára, akik ismerik a pontírást. Ha a braille tábla elemre forgatjuk a rotort, fel le legyintésekkel választhatunk az angol, és a magyar nyelvű braille táblák között. Így a fenti két nyelven vihetünk be pontírással szöveget iPhoneunk érintő képernyőjén.
Fontos megjegyezni, hogy a VoiceOver rotorja mindig az alapértelmezett műveletet hajtja végre.
Írásom utolsó részében az iPhone érintőképernyőjén történő gépelés módjait szeretném bemutatni.

Az iPhone képernyőbillentyűzetének használata

Ahogy azt írásom elején említettem, az iPhone készülék kijelzője egy teljesen sima felület. Ahhoz, hogy a készülék érintő képernyőjén szöveget tudjunk bevinni, olyan helyzetet kell teremtenünk, amelyben a telefonunk karakterek beírását teszi lehetővé. Ennek előidézésére megnyithatjuk a Jegyzetek, vagy az üzenetek nevű alkalmazásokat, végül, de nem utolsó sorban keresést kezdeményezhetünk a spotlightkereső segítségével. Ha egy újas dupla koppintással aktiválunk egy szöveg mezőt, megjelenik a képernyő billentyűzet, amelyen a karakterek három sorban helyezkednek el. Alul középen a szóköz, tőle balra a shift, jobbra pedig az enter billentyűt lelhetjük fel.
Felette találhatóak a betűk három sorban.
Szöveg bevitelére több mód is kínálkozik a számunkra.
Mielőtt azonban ezekre kitérnék, fontosnak tartom megjegyezni, hogy az alábbiakban részletezésre kerülő módszerek közül nem mindegyik alkalmazható a látássérültek körében.
A gépelési módot a rotorra is kitehetjük, ahogy azt írásom előző részében már említettem. Tegyük tehát ki a gépelési módot a fent vázoltak szerint a rotorra, majd forgassuk a tekerőt a gépelési stílus elemre, végül fel le legyintésekkel keressük meg a szabványos gépelés opciót. Ez első sorban a kezdő felhasználók körében népszerű.
Szabványos gépelési módban A beírni kívánt karaktert jelöljük ki jobbra balra pöccintésekkel, vagy újcsúsztatásal, majd koppintsunk duplán a kijelző egy tetszőleges pontján. Ekkor magasabb hangon jelzi vissza a kívánt karakter beírását a VoiceOver. E mellett egy csattanó hangot is hallhatunk a készülékünk hangszórójából.
Ékezetes betűk beírásához végezzünk hosszú koppintást a készülékünk kijelzőjén, majd a más karakterek is elérhetők üzenetet hallva csúsztassuk balra az újunkat, amíg a kívánt ékezetes betűt meg nem találjuk ,majd emeljük fel azt. Ekkor a betű beíródik. Fontos megjegyezni, hogy a billentyűzet felfedezése során a betűk megérintését minden alkalommal hanggal is visszajelzi a VoiceOver.
Szabványos gépelési módban az úgynevezett osztott koppintást is alkalmazhatjuk szöveg bevitelére. Ehhez a fentiek szerint keressük meg a bevinni kívánt karaktert, és koppintsunk rá egy újjal, majd tegyük mellé egy másik tetszőleges újunkat. Ez az ún. osztott koppintás.
Törölni a return billentyű felett lévő törlés gombbal tudunk. Ennek tényét minden használható gépelési stílusban mélyebb hangon jelzi vissza számunkra a VoiceOver.
A második használható gépelési mód a 10 újas gépelés. Ekkor úgy vihetünk be karaktereket a készülékünk érintő képernyőjén, hogy a fent leírtak szerint megkeressük a beírni kívánt betűt, majd felemeljük az újunkat. Ekkor a kívánt karakter beíródik. Ezt főleg a gyakorlottabb felhasználók alkalmazzák. A beírt karaktert, a fentiekhez hasonlóan magasabb hangon jelzi vissza a készülék képernyő olvasója.
Ékezetes betűk beírásához meg kell keresnünk a kívánt magánhangzót, majd rajta kell hagynunk addig az újunkat, amíg a más karakterek is elérhetők üzenetet nem halljuk, végül addig szükséges csúsztatnunk egy újunkat  balra, amíg a kívánt ékezetes betűt meg nem találjuk. Ekkor emeljük fel az újunkat, és a karakter azonnal beíródik.
A harmadik alkalmazható gépelési mód a közvetlen érintéses gépelés. Ez úgy teszi használhatóvá a készülékünk képernyő billentyűzetét, hogy  a VoiceOvert kikapcsolja. A fentiekből tehát kitűnhet, hogy ezt a gépelési módot kizárólag látóknak ajánlott használni.
Ez a gépelési mód akkor lehet hasznos, ha egy látó személy valamit be szeretne írni a készülékünk képernyőbillentyűzete segítségével. A közvetlen érintéses gépelési stílusban a szöveg bevitele úgy történik, hogy a felhasználó megkeresi a beírni kívánt karaktert, majd a kijelző azon pontján koppint egy újal duplán, ahol az adott betűt megtalálta.
A negyedik lehetőség a diktálás funkció. Ezt a beállítások/általános/billentyűzet menüpontban engedélyezhetjük. Ha ezek után egy szerkesztő mezőben két ujjal duplán koppintunk, az általunk elmondottakat beírja a készülék a szerkesztő mezőbe. Előtte azonban elküldi azt az Apple cég szerverére. Ez viszont magas hibaszázalékkal dolgozik, mert a napjainkban használatos szlengeket általában nem ismeri fel.
Az ötödik lehetőség a kézírás funkció. Ez egy egyéni menüpontot kapott a rotoron, tehát nem a gépelési stíluson belül állítható be. Kézírásos módban az újaink, vagy egy speciális toll segítségével iPhone készülékünk érintő képernyőjén lerajzoljuk a kívánt karaktert. Itt a használat során különféle gesztusok jönnek számításba, három újjal lefelé legyintve pl. nagybetűt rajzolhatunk egy újunkkal a kijelző felületére. Három újjal lefelé történő legyintésekkel tudjuk kiválasztani a rendszer által felajánlott kategóriákat a szerint, hogy milyen jellegű karaktereket szeretnénk bevinni, a képernyő billentyűzet segítségével ugyanis beírhatunk betűket, írásjeleket, hangulatjeleket, vagy számokat. Ezen kívül váltogathatunk a kis és nagybetűs írásmódok között. Az ékezeteket két újas lefelé legyintésekkel választhatjuk ki. Szóközt két újjal történő balra legyintéssel írhatunk be. Törölni a jobbról balra történő két újas vízszintes legyintéssel tudunk.
A kézíráshoz kapható a papír és írószer boltokban egy speciális toll. Ennek segítségével rajzolhatjuk le a bevinni kívánt karaktereket a kijelzőre. A toll vége speciális kialakítású, amely védi a kijelzőt, és a fóliát az esetleges karcolásoktól. Ezáltal gyorsabban lehet szöveget bevinni, mint 10 újas gépelési módban. A kézírásos mód használható a fentiek mellett a kezdőképernyőn egy alkalmazás megkeresésére is. Ehhez keressük meg a kezdőlapot, tekerjük a rotort a kézírás módra, majd írjuk be a megkeresni kívánt applikáció kezdőbetűjét. Ennek következtében rögtön megjelennek a beírt betűvel kezdődő alkalmazások. Ha több applikációt is találunk az adott betűvel, három újas fel le legyintésekkel kiválaszthatjuk a kívánt appot, majd dupla koppintással aktiválhatjuk azt.
A kézírásos módszer a jelkód beírására is alkalmazható. Ilyenkor biztonságosan beírhatjuk a készülékünk jelkódját, a VoiceOver ezt szóban nem jelzi vissza. Ilyenkor a jelkód beírásánál kizárólag csattanó hangokat hallhatunk iPhone készülékünk hangszórójából.
A fentiekből kitűnhet, hogy a látássérült felhasználók számára a szöveg bevitelére kizárólag a szabványos, és a tíz újas gépelés, valamint a diktálás funkció jöhet számításba.

Utószó

Szívből remélem, hogy a jelen írásommal hozzá járultam az újonnan iPhone tulajdonossá vált látássérült felhasználóknak az alapok elsajátításában. A jövőben még tervezek a fenti témakőrben további írásokat közzé tenni. Addig is kellemes tanulmányozást kívánok!
Pillmann Tünde
Várgesztes, 2020. 08. 24.


Skype név: tucsike87
E-mail cím: pilllmanntunde19@gmail.com