vissza a főoldalra

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Nyertes pályázataink 2019

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.  által 2019-ben kíírt FOF 2019/119 sz. pályázat keretében a Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete  1.935.303 Ft összegű támogatást kapott.


A pályázat megvalósítási időszaka: 2019. szeptember 1. - 2020. június 30.


A pályázat címe: "Szem-lélek formálás, empátia programsorozat"


Rövid összefoglaló:


Érzékenyítő programsorozatunk célja a látásfogyatékossággal élők és családjuk életminőségének javítása, melyet az irányukban tapasztalt előítéletek csökkentésével, szemléletformáló programok szervezésével szeretnénk elérni. E szemlélet megváltoztatása érdekében több éve szervezünk iskolai közösségeknek személyes találkozásokat, ahol megismertetjük a látásfogyatékosságot, mint állapotot, az érintettek életkörülményeit, kommunikációjuk speciális módjait és eszközeit. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet a szükséges és elvárható segítségnyújtási formákra, módokra is.
A pályázat célja:
Magyarországon 33.000 fő vak, 218.000 fő látássérült személy él, és további több ezer fő veszíti el a látását évente. (SOTE 2017.) Információink 90%-át a látással  nyerjük. Ha e képesség elveszik, bekövetkezik a kiszolgáltatottság, az aktivitás csökkenés, testi, lelki egészségkárosodás. Az információk hiánya és a téves vélekedések miatt társadalmi szinten megjelenik az előítélet, a diszkrimináció. A segítő szándék sokszor kudarcba fullad, ha az nem megfelelő. (pl. nem értékelhető verbális információk) E hátrányok leküzdése és a szemlélet kedvező irányú megváltoztatása érdekében szervezzük 'Szem, lélek formálás, - empátia' című felvilágosító programsorozatunkat 2013 év óta.
FOF 2019 évi programunkat szintén tanintézményekben kívánjuk megvalósítani, korcsoport szerint a 7 - 16 év közötti diákok érzékenyítésével. A programot minden esetben adaptáljuk a résztvevő iskolák szellemiségéhez, körülményeihez, a tanulók korához és készségeihez, képességeihez.
Személyes találkozásaink során megismertetjük a látásfogyatékosságot, mint állapotot, a kialakulások okait, az érintettek életkörülményeit, kommunikációjuk speciális módjait és eszközeit. Megmutatjuk tudásukat, elért eredményeiket, önálló életviteli lehetőségeiket. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet a szükséges és elvárható segítségnyújtási formákra, módokra is.
A téves sztereotípiák felszámolása céljából pozitív példákon keresztül mutatjuk be, hogy megfelelő körülmények és lehetőségek biztosítása esetén a látássérültek is tanulhatnak, vállalhatnak munkát, sportolhatnak akár paralimpiáig is eljutva, alapíthatnak családot és élhetnek teljes életet, saját határaik és korlátaik figyelembe vételével.

Érdekvédelmi szervezetként fontosnak tartjuk, hogy e szemléletformáló programjainkat saját sorstársaink bevonásával valósítsuk meg, hogy 'tapasztalati szakértőként', hitelesen maguk mutathassanak rá saját problémáikra, melyeket ők ismernek a legjobban.
Programunk elvárt eredménye a fogyatékossággal élő személyeket érintő társadalmi szemlélet kedvező irányú megváltoztatása, a zavartalan együttélés elősegítése a többségi társadalommal, és az integráció.

 

Megvalósítani kívánt programunk:


Érzékenyítő program sorozat, empátia  gyakorlatokkal, az alábbiak szerint.
Több év tapasztalatára épülő érzékenyítő program folytatása tájékoztatással, felvilágosítással, pozitív és negatív példák bemutatásával, interaktív módon, játékos és ügyességi feladatok megoldásával. 1 iskola 8 osztályának Csörgőlabda bemutató, versenysportolóink által.

 

Megyjegyzés:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.  elnevezése az alábbi elnevezésre módosult:
Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szocilálpolitikai Központ
A pályázat megvalósítási ideje a veszélyhelyzet kihirdetése miatt az alábbiakra módosult:
Megvalósítási időszak: 2019. szeptember 1. - 2020. augusztus 31.

Kiegészítés: A program megvalósításának időszaka 2020. október 08-ra módosult.

Beszámolók