Fehér bot napi ünnepség - Vakok Világnapja megemlékezés - 2023. 10. 09.

dátum: 2023.10. 11.

Fehér bot napi ünnepség 2023

2023. október 09-én tartotta egyesületünk a Fehér bot napi rendezvényét, melyen meghívott vendégeink - Hódosi Ildikó a Bányász Színpad, most Orfeusz Társulat tagja, előadóművész és H.Gábor Erzsébet, kőltőnő, írónő - valamint egyesületünk tagjai, önkéntesei és szimpatizánasai vettek részt.

Nagyné Papp Edit egyesületi elnök köszöntője  után H. Gábor Erzsébet felolvasta a napokban készült, kifejezetten az egyesület számára és a Vakok Világnapja alkalmából írt versét: "Ne ítélj soha mások felett". A vers itt olvasható.
A továbbiakban egyesületünk elnöke kifejtette, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak számos nehézséggel kell szembenézniük a mindennapi élet folyamán. Kitért a látássérültek oktatási és munkaerőpiaci helyzetére is.
Pozitív fejleményként említette meg a Vakok Állami Intézetének tatai telephelyén működő Fény a Sötétben Alapítványt, mely számos szolgáltatással igyekszik megkönnyíteni a felnőtt korban látássérültté váló emberek mindennapos életét.
Beszámolt arról az örömteli eseményről is, hogy Markó Sándor a vakos informatika oktatásáért Oroszlány Baráti Köre által adományozott Idősek Kiválósága díjban részesült.
Beszéde után H. Gábor Erzsébet saját verseiből és novelláiból összeállított műsorát, majd Hódosi Ildikó felolvasta H. Gábor Erzsébet Árvaház c. novelláját, majd nagyszerű elődásmódjával versek felolvasásával színesítette a műsort, hatalmas sikerrel.

Az előadók műsora után egyesületünk tagjainak vállalkozó szellemű előadói szerepeltek, ki verssel, novellával, énekkel, furulyaszóval, hiszen számukra fontos, hogy példát és irányt mutassanak sorstársaiknak, kizökkentsék őket magányukból, segítsék őket, mielőbb megtalálják életük célját.

A rendezvényről készült képeink