Szakmai programok, események 2022

Szemlélet formáló program Dorogon

dátum: 2022. 10. 05.

Szemlélet formáló program Dorog

Ismét érzékenyítő, szemléletformáló programot tartottunk a dorogi könyvtár szervezésében. A résztvevők a közeli általános iskola felsőtagozatos tanulói voltak. Érdeklődéssel hallgatták meg a tájékoztatót előadásunkat a látássérültséggel kapcsolatos általános információkkal, valamint szívesen vettek részt a további 4 állomáson, ahol ízelítőt kaptak vakok és gyengénlátók speciális kommunikációs módjairól , eszközeiről, (vakos informatika, okos eszközök, Braille-írás) a mindennapos tevékenységek végzésének játékos formában történő megtapasztalásáról, valamint a fehérbotos közlekedés szabályairól.

A programról készült képeink

Klubnap - Egészségügyi szűrőnap

dátum: 2022. 09. 10.

A mai napon az elit cipőgyártó Kft-vel közös szervezésben ortopédiai szűrőnapot tartottunk egyesületi tagjaink részére. A szűrőnapon sokan meglepődtek azon, hogy a háromdimenziós lábscanner olyan deformitásokat is kimutatott, amelyről a résztvevőknek semmilyen tudomása nem volt, így javaslatokat is kaptunk a különböző lábproblémák kezelésére, segédeszköz vásárláshoz útmutatót, talpbetétek viselésére javaslatot. Mindezek mellett a felmérések után 12 fő gyógycipőt is igényelt. Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez.

A programról készült képeink

Átmenetileg búcsúzunk Tündétől

dátum: 2022. 08.31.

Tündi

Nagyon nagy sajnálattal búcsúztunk kolléganőnktől Pillmann Tündétől, aki munkavállalóként 5 hónapon keresztül segítette az egyesület tevékenységét. Feladatai között szerepelt blog oldalunk vezetése, mely mellett kutató munkát is végzett a látássérülteket érintő aktuális információk összeggyűjtésében. A programjainkról történő beszámolók készítésében, mentori szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban mely során segítette a látássérültek kisegítő lehetőségeinek megismerésében a telefonon használható kisegítő lehetőségek elérésében, tanításában. Köszönjük Tündi szorgalmas munkádat. Bízunk abban, hogy lesz még lehetőséget a közös együttműködésre. Köszönjük Oroszlány Városa Önkormányzatának, hogy a foglalkoztatáshoz segítséget nyújtott.

Klubnap - Tóni beszámolója az Országos Kék Túra Programról

dátum: 2022. 07.11.

Tóni

Klubnapunkon ismét egy sorstársunk mutatkozott be. Anti részletes programismertetőt tartott az Országos Kék Túra útvonalán végigjárt helyszínekről, melyet látássérültként nagy összefogással az egyes állomásokon becsatlakozó önkéntes segítők részvételével. Az országos Kék Túrán való végighaladást Antinak nagyon nagy álma volt, melyet egyedül nem tudott volna megvalósítani a látássérültsége miatt, de ebben segítette őt a Turista Magazin valamint a Magyar Természetjáró Szövetség, akik a túra útvonalait szakaszokra bontották és megszervezték az önkéntes felvezetők részvételét is. Az eseményt szervezésen kívül sporteszközökkel is szponzorálták magánszemélyek és sporteszközöket árusító üzletek és cégek. Anti beszámolóját a sorstársak nagyon nagy élvezettel hallgatták, mert beszámolója nem csak arról szólt, hogyan valósította meg a programot, hanem a programok során rengeteg esemény történt vele, melyet szintén szívesen megosztott a hallgatóság között. Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez.

A programról készült képeink

Szemlélet formáló program - Annavölgy

dátum: 2022. 07.06.

Szemlélet formáló program, Annavölgy

Ismételten érzékenyítő programot tartottunk, Annavölgyben, a nyári táborban résztvevő gyermekek részére. Érzékenyítő programunk a szokásos menetrend szerint zajlott, a különböző állomásokon bemutatott ismertetők szerint. a gyerekek nagyon aktívak, érdeklődők voltak, szívesen próbálták ki azokat a feladatokat, melyek során ők is tapasztalhatták, hogy látás nélkül milyen más módszerekkel végezhetők el  feladatok.

A programról készült képeink

Szemlélet formáló program - Nyári Tábor Tatabánya Herman Iskola

dátum: 2022. 07.04.

Szemléletformáló program, Nyári Tábor Tatabánya Herman Iskola

Tatabánya város által működtetett nyári napközis táborban jártunk érzékenyítő programot tartani. Ezen a napon 2 csoportfoglalkozást tartottunk 5-5 állomással, ahol a látássérültséggel kapcsolatos általános információk mellett megmutattuk a diákoknak a vakok és gyengénlátók speciális kommunikációs módjait, eszközeit, (vakos informatika, okos eszközök, Braille-írás) a mindennapos tevékenységek végzésének megtapasztalását játékos formában, valamint a fehérbotos közlekedés szabályait. Az fő és fontos szakmai tevékenysége, hogy minél többen megismerjék a látássérültek nehézségeit, a lehetséges segítség nyújtási módokat. A porgram megvalósítását Tatabánya város Önkormányzata pályázati forrással támogatta.

A programról készült képeink

Szimulációs szemüvegkészlet bemutató

dátum: 2022. 05. 09.

Szimulációs szemüvegkészlet

Tematikus klubnap, melynek programja és a program célja, a látássérült tagjaink személyi segítőinek szóló tanácsadás volt.
A program során a különböző szembetegségek által okozott látáskieséseket érzékeltettük, az egyesület speciális szimulációs szemüveg készletével.
Sok esetben a személyes segítők, noha évek óta segítik a látássérültet, még sincsenek tudatában, hogy mennyire fontos a helyes segítségnyújtás, hisz saját maguk nem tudják ebbe az élethelyzetbe beleképzelni magukat.
A szimulációs szemüvegkészlet használatával a probléma könnyebben átérezhető, átélhető volt.

 

A programról készült képeink

Esélynap

dátum: 2022. 05. 05.

Ezen a napon a Mosolygós Gyermekekért Alapítvánnyal, mint fő szervezővel és több más civil szervezet részvételével közösen egész napos esélynapot szerveztünk, melyben a különböző fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű személyeket képviselő szervezetek mutatkoztak be. Egyesületünk a látássérültek, vakok, gyengénlátók életvitelének nehézségeire és a látássérültséggel kapcsolatos hasznos ismeretekre hívta fel a figyelmet. Előadásunkban megmutattuk, hogy szükség esetén milyen módon segíthetik a segítségre szoruló látássérültet.

2022. évi Közgyűlés

dátum: 2022. 04. 30.

Közgyűlés 2022.

2022. 04. 30-án az egyesület részéről megtartottuk az éves beszámoló közgyűlést a 2021-es év gazdálkodásával és a 2022. évi gazdálkodási és programtervezetekkel kapcsolatban. Az egyesület vezetősének és irodavezetőjének beszámolója, valamint a felügyelő bizottság által tartott beszámolót a vizsgálatokról, ellenőrzésekről, a hallottakat az egyesület tagsága megvitatta, és egyhangulag elfogadta. Az egyesület gazdálkodása a nehéz anyagi körülmények ellenére is pozitív eredményt hozott. Az éves beszámoló megtekinthető honlapunkon….. itt, és az OBH honlapján is. PK megtekinthető ezen a linken Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez, programjaihoz.

A programról készült képeink

Csörgőlabda bemutató a Tüske Csarnokban (Budapest)

dátum: 2022. 04. 21..

2022 április 21.én az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem szervezésében egy sportnap került megrendezésre a Budapesten található Tüske-csarnokban, amelyen a tatabányai Csörgőlabda Szakosztály is képviseltette magát. A csapatot 3 fő játékos, és Tóth Sándor edző képviselte. A szakosztály tagjai kisbusszal érkeztek meg a program helyszínére, ahol a pálya elkészítését követően, megkezdődött maga a program. Mielőtt azonban az esemény teljes terjedelmében részletezésre kerülne, fontosnak tartjuk megemlíteni azt is , hogy az eredeti tervek szerint az ELTE hallgatóinak lehetőségük nyílt volna a vak ping-pong kipróbálására is, ám ez végül nem valósulhatott meg. A rendezvény nyitányaként Pillmann Tünde, a szakosztály egyik játékosa ismertette a megjelent hallgatók, és tanáraik részére a csörgőlabda sportjáték kialakulásának történetét, és a legfontosabb szabályokat, majd a csapat megjelent tagjai egy rövid bemutató keretében demonstrálták a megjelent hallgatók részére az elhangzottakat. A program 2. részében az egyetem hallgatói, és tanárai izgalmas körmérkőzéseken mérhették össze a tudásukat. Az esemény zárásaként a hallgatók, és tanáraik visszajelzést adtak Tóth Sándor edzőnek, és a csapat megjelent képviselőinek a csörgőlabda bemutató lebonyolításával kapcsolatosan. A visszajelzések mindegyike pozitív volt. Ezt követően, a hallgatók egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a szakosztály tagjainak a rendezvényen való részvételt.

MVGYOSZ ellenőrzés

dátum: 2022. 04. 11..

A mai napon megtörtént egyesületünk szabályos, a számviteli törvényeknek és egyéb jogszabályi előírásoknak megfelelő működésének, valamint a 2021. évi elszámolásának ellenőrzése, monitorozása az Országos Szövetség részéről. A részletes, és nagyon alapos ellenőrzés mellett meghallgattuk az Országos Szövetség dolgozóinak javaslatait, jótanácsait a következő időszak működésére vonatkozóan.

EET ülés (online előadás)

dátum: 2022. 03. 10.

Online Egyesületi Elnökök Tanácsa megbeszélésen vettünk részt, mivel a coronavirus veszélyhelyzet miatt még nem volt tanácsos a személyes tanácskozást megszervezni. A tanácskozáson a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szervezésével és irányításával, valamint a megyei egyesületek részvételével a felmerülő közös éves tennivalókat, az eddig felmerült problémás helyzeteket, szakmai tanácsokat, iránymutatást a 2022-es évre hallgattuk meg.

Cörgőlabda bemutató Füzes utcai Általános Iskola Tatabánya

dátum: 2022. 02. 23.

Csörgőlabda bemutató Füzes utcai Általános Iskola

A Nemzetközi Parasoportnap alkalmából ismételten csörgőlabda bemutatót tartottunk most a tatabányai Füzes utcai általános iskola diákjainak, ahol az előző napi program szerint vehettek részt a diákok a közös sport mérkőzéseken. A program megvalósítását Tatabánya Város Önkormányzata Támogatta.

 

CSörgőlabda bemutató Bárdos László Gimnázium, Tatabánya

dátum: 2022. 02. 22.

CSörgőlabda csapat a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban

A Nemzetközi Parasportnap alkalmából február 22-én a Bárdos László Gimnázium tanulóinak tartottunk a látássérültek parasportjából, a csörgőlabdából bemutatót érzékenyítő programmal. A sportág bemutatásán és ismertetésén kívül a tanulók  sportolóként is részt vehettek a játékban, ezzel is megtapasztalva, hogy milyen más érzékszervekre támaszkodva mozogni, tájékozódni, a labdát az ellenfél kapujába juttatni, és a gólokat kivédeni.
Az egész napos program során 8 csoporttal történt közös mérkőzés. A program megvalósítását Tatabánya Város Önkormányzata támogatta.

A programról készült képeink