vissza a főoldalra
Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Akadálymentesítéssel kapcsolatos hírek

Folytatódik az Ariadné fejlesztése – fehérbottal közlekedő látássérültek véleményét várják

Dátum: 2020. 05. 08.
Egy vadonatúj budapesti plázában hamarosan élesben lesz használható az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné elektronikus vakvezető rendszer. Az egyetem és az MVGYOSZ munkatársai a fehérbottal közlekedő látássérült személyek véleményét várják.
Az Óbudai Egyetem mérnökcsapata néhány éve kifejlesztette az Ariadné vakvezető rendszert, amely speciális fehérbot segítségével lehetővé teszi olyan „taktilis” burkolati jelzés kialakítását és használatát, amely a környezet számára nem észlelhető és nem okoz problémát pl. takarítás során.

Tovább >>

Előremutató egyeztetés a látássérült ügyfelek banki ügyintézési tapasztalatairól

Dátum: 2020. 05. 08.
Több alkalommal is hírt adtunk arról, hogy az MVGYOSZ egyeztetést kezdeményezett az illetékes pénzügyi szervezeteknél a fogyatékossággal élő ügyfelekkel kapcsolatos MNB-ajánlás érvényesülésére vonatkozó tapasztalatok ismertetése céljából.
...A február elején megtartott egyeztetésen sorra vettük azon problémákat, amelyekkel a látássérült ügyfelek akár személyes, akár elektronikus ügyintézés alkalmával találkozhatnak. Ezek közül néhányat említve: felhívtuk a figyelmet arra, hogy a személyes ügyintézés során gyakran hiányzik az akadálymentes sorszámot kiadó, illetve ügyfélhívó berendezés; nincs dedikált ügyintéző, vagy egy dedikált, változatlan helyszínen lévő ügyintézési pont a látássérült ügyfelek részére; az ATM-ek nem vagy nem teljesen akadálymentesek, mivel nincs vagy hiányos a beszédtámogatás. Gyakran nem valósul meg az ajánlásban szereplő azon elvárás, hogy a pénzügyi szervezet a fogyatékos ügyfél kérése esetén az ATM-ből történő kifizetéssel azonos díjfizetés mellett teljesítsen részére pénztári kifizetést. Hangsúlyoztuk, még mindig gyakori, hogy nem fogadják el a látássérült ügyfél önálló eljárását, aláírását, továbbá a táblagépeken történő aláírás sokszor nehézséget okoz a látássérült ügyfeleknek. Természetesen az elektronikus, illetve a telefonos ügyintézés anomáliái is szóba kerültek...

Tovább >>

Újabb hírek a web akadálymentesítés terén

Dátum: 2020. 05. 08.


A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség munkatársa látogatott el az MVGYOSZ-hez. A találkozó célja részint az volt, hogy tájékoztatást nyújtson az ügynökség web akadálymentesítéssel kapcsolatban folytatott tevékenységéről, továbbá partnerségi megállapodást ajánlott fel.
Az akadálymentesítés érdekében jelenleg a közszféra szervezeteinek honlapjait érintő, egyszerűsített, illetve részletes ellenőrzések lebonyolításának előkészületi munkálatai folynak. ... A tervek szerint – amelyek a hatályos szabályozásnak is megfelelnek – 270 weboldal esetében egyszerűsített, míg további 24 weboldal vonatkozásában részletes ellenőrzést folytat le az ügynökség. Az egyszerűsített ellenőrzés alá vont oldalak között elsősorban egészségügyi intézmények, rendőrség, központi hivatalok, szociális, kulturális intézmények, közszolgáltatást nyújtó intézmények oldalai szerepelnek majd, de e tekintetben is várják az érdekképviseleti szervezetek észrevételeit, javaslatait.
Dr. Nagy Sándor ezúttal is hangsúlyozta, hogy prioritást kell élvezniük azoknak a webes felületeknek, amelyeket az emberek, köztük a látássérült ügyfelek is nagy számban használnak, pl. az adózással, ügyintézéssel kapcsolatos felületek. ...

Tovább >>

Nem akadálymentes a készpénzmentes jegyvásárlás – Mielőbbi megoldást kér az MVGYOSZ

Dátum: 2020. 05. 08.
A látássérült utasok számára nem használható a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által frissen kifejlesztett alkalmazás, mellyel a Volán járatain március 23-ától a készpénzmentes jegyvásárlást biztosítják. Az MVGYOSZ elnöke levélben kérte a helyzet mielőbbi megoldását.

A járványügyi helyzetre tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében március 23-tól készpénzmentessé vált a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán ... A látássérült utasok sajnálattal állapították meg, hogy az új alkalmazás általuk nem használható, így ők az elrendelt veszélyhelyzetben még inkább kiszolgáltatottá váltak az autóbuszos helyközi utazás igénybevétele során. Ez a helyzet nem csak a fogyatékos személyek jogaira vonatkozó ENSZ-egyezmény és a fogyatékos személyek jogairól, illetve az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló hazai jogszabályokban foglaltak súlyos megsértését jelenti, de a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobil alkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvényben foglaltaknak sem felel meg....

Tovább >>