vissza a főoldalra
Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Szoftverek

Az ultra-sokoldalú ONYX kamera

A Freedom Scientific által gyártott, és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által forgalmazott legújabb, innovatív, gyengénlátók részére készült megoldása az ONYX kamera, amely egy könnyen használható, hordozható videónagyító kamera, ami három különböző nézetet kínál: távoli nézet, dokumentum nézet és saját nézet.

ONYX kamera

A távoli mód segítségével tisztán láthatjuk a tárgyakat a szoba, vagy nagyobb helyiség, pl. egy előadóterem vagy színház távolabbi részéből. A dokumentummód lehetővé teszi a gyengénlátók számára dokumentumok olvasását vagy kisméretű objektumok gondos megtekintését. A saját nézet módban a felhasználó saját nagyított tükörképét kapja vissza. A kamera mindegyik helyzetben emlékszik a beállításokra, így a felhasználó folyamatosan és könnyedén váltogathat oda-vissza a nézetek között. "Az erőteljes és rugalmas hardver termékek innovatív szoftverekkel való kombinációja, amit csak a Freedom Scientific képes nyújtani, teszi az ONYX termékvonalat olyan dinamikussá és figyelemre méltóvá" – mondta Lee Hamilton, a Freedom Scientific elnöke. "Az új MAGic ViewPort szoftver és az ONYX kamera kombinációja sokkal többet nyújt, mint egyszerű videónagyítás. A számítógéppel és nyomtatott dokumentumokkal végzett munka termelékenységét és zökkenőmentességét egy teljesen új szintre emeli." A MAGic ViewPort szoftver segítségével a felhasználók egy nagyított PC nézetben dolgozhatnak, és könnyen válthatnak a nagyított kamera nézetre. Többféle osztott képernyő nézetet készíthetnek; változtathatják a szöveg és háttér színeket; képeket rögzíthetnek; beállíthatják a kontraszt szinten bármelyik nézetben; és maszkot és olvasást, könnyítő vonalakat használhatnak. Egy különösen erőteljes és egyedülálló tulajdonság, hogy több rögzített kép között lépkedhetnek billentyűparancsok segítségével, ahelyett, hogy a kamera állandó forgása közben kellene látniuk pl. a táblát. A képeket el lehet menteni jegyzetekként. "A videónagyító kamera nem újdonság a piacon" – teszi hozzá Hamilton, "de az olyan kamera, amely kombinálja a legújabb képmenedzselő szoftvert, beszédszintetizátort és képernyő nagyítást, zökkenőmentesen képes egyesíteni a fizikai és a digitális világot, hogy egy intuitív munkakörnyezetet hozzon létre, mely korábban elérhetetlen volt a gyengénlátók számára, az igen!" Négy ONYX modell létezik – kettő azoknak készült, akik csak nagyítást igényelnek, kettő pedig kifejezetten a PC felhasználóknak.
Az ONYX Flex-arm esetében a kamera egy speciálisan kialakított több irányban tagolódó karon található. A kamera számos beállítható pozícióba mozgatható, ezáltal kiváló azok számára, akik projekteken és háromdimenziós objektumokkal dolgoznak.
Az ONYX Swing-arm kamerája egy forgatható karon kapott helyet, mely egy erős alapon nyugszik, ami leszerelhető és gyorsan felállítható, valamint bármilyen NTSC TV-hez csatlakoztatható.
Az ONYX Flex-arm PC Edition USB csatlakozást és MAGic képernyőnagyító szoftvert használ beszédtámogatással és ViewPort képmenedzselővel, mely lehetővé teszi a távoli és közeli nagyítást, PC képernyőnagyítást, beszédszintetizálást, és a képek testreszabását, mentését, szerkesztését, miközben a PC-vel, dokumentumokkal és/vagy prezentációkkal dolgozik. A kamera fali konnektorból vagy két USB csatlakozóból kaphatja az áramot.

A Swing-arm PC Edition szintén az USB csatlakozást kombinálja a MAGic ViewPort szoftverrel, együtt nyújtva az ONYX Flex-arm PC Edition és az ONYX Swing-arm konfiguráció adta testreszabási és termelékenységi lehetőségeit.

Mind a négy ONYX modell egy könnyen használható RF távirányítóval rendelkezik, ami szükségtelenné teszi a kamera érintését vagy az állandó ugrálást, ha egyszer már beállításra került. Bár négy különböző modell létezik, mindegyikre igaz a hordozhatóság, könnyű használat, tökéletesen tiszta kép szállítása, és hogy jelentősen növeli a felhasználó hatékonyságát és termelékenységét.

 

vissza az előző lapra