Az MVGYOSZ szolgáltatásai

Az MVGYOSZ az alábbi szolgáltatásokkal támogatja a vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelét, egyenlő esélyű hozzáférésük és esélyegyenlőségük biztosítását.

 

Balatonboglári üdülő

Az üdülő közvetlenül a vízparton található, saját stranddal rendelkezik, biztosítva ezzel a zavartalan pihenést és kikapcsolódást vak és gyengénlátó vendégeinek. Nem véletlen, hogy vannak köztük, akik évek vagy évtizedek óta visszatérnek.

Tovább a Balatonboglári üdülőhöz

Bodor Tibor Hangoskönyvtár

Ingyenes hangoskönyv kölcsönzési lehetőség online, személyesen, vagy postai kiszállítással.
A Bodor Tibor hangoskönyvtárban a közel 4000 felolvasott mű között egyaránt megtalálhatóak a hazai és külföldi klasszikus regények, a kortárs írók művei, a kötelező olvasmányok, útleírások, ismeretterjesztő művek és gyermekeknek szóló könyvek.
Az állomány folyamatosan bővül. Ezt köszönhetjük a Bodor Tibor Kulturális Egyesület vezetőségének, akik több száz önkéntessel dolgoznak együtt azért, hogy a látássérült személyek minél több irodalmi alkotáshoz férjenek hozzá hallgatás útján.

Tovább a Bodor Tibor hangoskönyvtárhoz

Nyomtatás Braille-ben, látássérült magánszemélyek részére

A Braille-írás még napjainkban is sok vak ember számára jelenti a valódi írásbeliséget. Vannak olyan tevékenységek, mint például a nyelv- vagy zenetanulás, amiket sokan el se tudnának képzelni Braille-írásos tankönyv vagy kották nélkül. Ezek az anyagok viszont nem szerezhetők be a könyves vagy zenei boltokban, többségük egyedi megrendelésre készül el pontírásos változatban.

A szolgáltatás keretében a síkírásban kiadott irodalmi műveket vagy kottafüzeteket alakítja át az MVGYOSZ Braille-nyomtatásúvá.

Tovább a Braille nyomtatáshoz

Digitális tudástár

Az MVGYOSZ fontosnak tartja a látássérült emberek digitális kompetenciáinak fejlesztését, a minél gyorsabb és hitelesebb információk átadását. Ezen célok megvalósítása érdekében új szolgáltatásokat indít, illetve a már meglévő szolgáltatásait úgy fejleszti, hogy azok minél több látássérült felhasználóhoz eljussanak és megkönnyítsék a mindennapjaikat.

Tovább a digitális tudástárhoz

Folyóiratok

Az MVGYOSZ évtizedekre visszanyúlóan készít folyóiratokat a korról korra változó igényeknek és lehetőségeknek megfelelően. Ezek közül a szövetség hivatalos lapjaként megjelenő Vakok Világa (VV) és a Rádió és televízió műsorújság (RTV műsor) tart a legnagyobb érdeklődésre számot. A folyóiratok kedvező előfizetési díj ellenében az olvasók igényei szerint többféle formátumban is hozzáférhetők.

Tovább a folyóiratokhoz

Jogsegélyszolgálat

A jogi ügyeket a legtöbb laikus ember bonyolultnak és ijesztőnek találja. Látássérültként különösen nehéz az eligazodás a jogszabályok útvesztőiben, egyrészt mert a dokumentumokhoz való hozzáférés is korlátozott lehet, másrészt mert a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban számos speciális jogszabály és előírás van érvényben. Az egyenlő hozzáféréshez, a fogyatékosság okozta nehéz élethelyzeteket megoldani segítő támogatásokhoz, a hátrányok kompenzálására hivatott ellátásokhoz való hozzájutás folyamatai is gyakran bonyolultak. A vak és gyengénlátó emberek számos nehézségbe ütközhetnek tanulmányaik végzése, munkavállalás, peres ügyek, banki ügyintézés vagy ingatlanvásárlás során a jogszabályok nem megfelelő értelmezése miatt. Az állapotból adódóan gyakrabban érheti a csoportot hátrányos megkülönböztetés, melynek jogi úton történő kezelése szintén szaksegítséget igényel.

Mindezen nehézségek leküzdése érdekében látássérült magánszemélyek számára nyújt jogi tanácsadást az MVGYOSZ. A szolgáltatás ingyenes és az ország teljes területéről igénybe vehető.

Tovább a jogsegélyszolgálathoz

Jövő kilátásai

A látássérült gyermekek és fiatalok törvényben meghatározott nevelési és oktatási feltételei intézményi szinteken eltéréseket mutatnak a mindennapok iskolai gyakorlatában. Ezért a középiskolát végzett fiatalok egy része a továbbtanulás vagy szakmai képzés területén az azonos korú látó társaikhoz viszonyítva hátrányos helyzetbe kerül.

A fenti megállapítások alapján a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2017 augusztusában elindított egy projektet, amelynek célja a középiskolás látássérült tanulók tanulási és tanítási helyzetének felmérése és a „jó gyakorlat” elemzése alapján a feltételek javítását szolgáló javaslatok kidolgozása.

Tovább a Jövő kilátásai oldalra

A Louis Braille-könyvtár története

Vakok számára 1896-ban Budapesten nyílt Braille-könyvtár, amely – bár a helye azóta megváltozott – a mai napig is működik és várja olvasóit. Az idők folyamán a Braille-könyvek is kopnak, elhasználódnak, ezért cseréjük és az új könyvek másolása / nyomtatása folyamatos, ám közel sem egyszerű feladat. A többszöri költözés, a két világháború és a technológia fejlődésének dacára mégis jónéhány ritkaságot, sok-sok évtizede kézzel, azaz Braille-táblával lemásolt, köteteket is őriz és kölcsönöz a könyvtár.

Tovább a Louis Braille könyvtárhoz

Segédeszköz bolt

Több száz féle, a látássérültek mindennapjait, a közlekedést, háztartásvezetést, vagy a szabadidő hasznos eltöltését segítő termék vásárolható a boltban, kedvező áron, egyes árucikkek támogatott áron, orvosi vényre is.

Tovább a Segédeszköz bolthoz

Segédeszköz szervíz

Segédeszközszerviz szolgáltatás rendkívül kedvező díj ellenében.

Tovább a segédeszköz szervízhez

TÁVSZEM

Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára. A szolgáltatás az év minden napján, a nap huszonnégy órájában elérhető.

Tovább a távszem szolgáltatáshoz

Vakok Kertje

Zuglóban, a Városligetnek az Ajtósi Dűrer sor és a Hermina út kereszteződéséhez eső csücskében található, nagyjából 1 hektáros lekerített parkrész a Vakok Kertje.

Tovább a vakok kertjéhez

Vakvezető kutya kiképzés

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja 1978 óta működik. A magyarországi vakvezetőkutya kiképzés megálmodója és létrehozója Vitéz Lovag Rithnovszky János, aki a 70-es évek második felétől időt, fáradságot nem kímélve és az ügyért komoly áldozatokat hozva teremtette meg az ehhez szükséges feltételeket. Neki köszönhető, hogy évtizedek óta ugyanott, Csepelen működik a központ. Munkásságának elismeréseként a 2015-ben átadott új tanpálya az ő nevét viseli.

Tovább a vakvezető kutya kiképzéshez