vissza a főoldalra

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Az MVGYOSZ hírleveleinek tartalmából - 2021

Az MVGYOSZ hírlevél hangos változatban is meghallgatható

az ingyenesen hívható Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel hívószáma: 06-80/80-45-85
Az MVGYOSZ hírlevél a 6-os menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet.
A rádió hallgatási linkje: ide kattintva elérhető


A Gépház új adásában megismerkedünk a YouTube Music szolgáltatással

dátum: 2021. 11. 05.

A szolgáltatáscsomag 1500 forintért korlátlan zenehallgatást kínál, kiegészítve néhány felettébb hasznos extra szolgáltatással. Weben, iOS és Android alatt is kipróbáljuk!

Tovább

Ajándékozzon vásárlási utalványt!

dátum: 2021. 11. 05.

Közelednek az ünnepek, és Ön egy igazán hasznos ajándékkal szeretné meglepni látássérült családtagját, barátját, ismerősét? Válassza az MVGYOSZ segédeszközboltjának legújabb termékét!

Tovább

Az MVGYOSZ-székház felújítása – bontás után jöhet az építés?

dátum: 2021. 11. 05.

2018-ban, az MVGYOSZ centenáriumi évében indult el az a projekt, melynek keretén belül teljeskörűen felújítják a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Hermina úti székházát. A Hobby Rádió hangképes összeállításában az őszig történtekről beszélgetett a műsorvezető (Pille) Erhart Péter üzemeltetési vezetővel és Szávity Miklós építésvezetővel. A műsor meghallgatható 2021. november 5-én (pénteken) 19 órától a Hobby Rádióban.

Tovább

Együtt a jövőnkért november – IKSZ, önkéntesség és diákmunka a látássérült fiatalok körében

dátum: 2021. 11. 05.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége A jövő kilátásai program keretében megszervezi idei utolsó Együtt a jövőnkért online kerekasztal-beszélgetését, melynek témája a látássérült fiatalok iskolai közösségi szolgálata, önkéntes és diákmunka lehetőségei Magyarországon.

Tovább

Online térbe költözik egy időre a felolvasó-olvasó találkozó

dátum: 2021. 11. 05.

Azok, akik az október 14-i felolvasó-olvasó találkozókon is ott voltak, már tudják, milyen élményt jelent az önkéntes felolvasókkal való személyes találkozás. Ha a földrajzi távolság vagy a mindennapi munka miatt nem lehetett részese az inspiráló, közvetlen beszélgetésnek, most újabb lehetőség nyílik a felolvasókkal, illetve olvasókkal való diskurzusra. Legyen online vendégünk november 19-én pénteken 18 órától!

Tovább

Adóvisszatérítés, vannak, akiknek hamarosan célszerű lesz nyilatkozni

dátum: 2021. 11. 05.

A rokkantsági járadékban, illetve a saját jogon családi pótlékban részesülők is jogosultak lehetnek a 2022 februárjában esedékes adóvisszatérítésre, alább olvashatják a részleteket.

Tovább

Fehérbot napja a sajtóban

dátum: 2021. 10. 29.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2021. október 14-én rendezte meg az idei fehérbot napi eseményét. A hatvanéves hangoskönyvtár történetét és eredményeit fókuszba állító rendezvény a média érdeklődését is felkeltette, cikkünkben a legfontosabb sajtómegjelenésekből állítottunk össze egy csokorra valót.

Tovább

Fehérbot napja: fókuszban a hangoskönyvek

dátum: 2021. 10. 15.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Bodor Tibor Hangoskönyvtára idén 60 éves. A jubileumi évforduló alkalmából a „Hangomat adom” mottó jegyében megrendezett idei fehérbot napi ünnepségnek a Vakok Általános Iskolája Nádor-terme adott otthont, ahol az idei Braille-emlékérmek, valamint az MVGYOSZ elnöksége által alapított új elismerés, a Hangomat Adom Díj is átadásra került.

Tovább

Hozzáférhetőbbé váltak egyes elektronikus ügyintézési felületek

dátum: 2021. 10. 15.

Az MVGYOSZ az elektronikus ügyintézési felületek hozzáférhetőségi hiányosságai okán 2021-ben felkérte az üzemeltetőket a problémák megoldására. Ismertetjük a fejleményeket.

Tovább

Októberben a tanulást segítő eszközöké a főszerep

dátum: 2021. 10. 15.

Októberben is várjuk az érdeklődőket az Együtt a jövőnkért online kerekasztalra, ahol ezúttal a tanulást támogató digitális és kézzel fogható eszközök,
illetve az akadálymentes elektronikus tankönyvek lesznek a középpontban.

Tovább

„Nekem a hangom a munkaeszközöm”

dátum: 2021. 10. 08.

Állítólag Helle Maximilian a Deák téren botlott Petrányi Juditba, aki pár méter erejéig ismeretlenül is felajánlotta segítségét látássérült kollégánknak.
Maxi rögtön beazonosította interjúalanyom hangját, s mire a mozgólépcső levitte őket a metróhoz, a csodálatos orgánumú riporter-műsorvezető igent mondott a kérdésre, nem szeretne-e a felolvasónk lenni.

Tovább

Tapintható univerzum kiállítás - egy látogató szemszögéből

dátum: 2021. 10. 08.

A Bakonyi Csillagászati Egyesületről és a „Tapintható univerzum” elnevezésű projektjükről néhány hónappal ezelőtt olvastam először az interneten. Mindig is érdekeltek a minket körülvevő világ csodái, és amit lehet, azt vágyom is megérinteni, megtapasztalni, így természetes, hogy az interaktív kiállításról szóló cikk rögtön megragadta a képzeletemet. Ettől a naptól kezdve szerettem volna részese lenni ennek az „űrutazásnak”.

Tovább

Érintsd meg a Naprendszert! - A csillagászat több, mint hogy belenézünk a távcsőbe

dátum: 2021. 10. 08.

Október első hétvégéjén a budapesti látássérült érdeklődők is megismerkedhettek a Bakonyi Csillagászati Egyesület Tapintható univerzum című kiállításával.
Ivanics Rieger Klaudiával, az egyesület alapító tagjával az MVGYOSZ Thököly úti telephelyén, az interaktív tárlat fővárosi helyszínén beszélgettünk.

Tovább

A Világmegváltó podcast vendége volt az MVGYOSZ

dátum: 2021. 09. 24. .

Elérhető az Ökotárs Alapítvány Világmegváltó podcastjának második része, amelyben három nagy múltra visszatekintő civil szervezet, köztük a Magyar Vakok
és Gyengénlátók Országos Szövetsége története elevenedik meg. Sándor Kata műsorvezető dr. Nagy Sándor elnökkel, dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezetővel
és Németh Orsolya szakmai vezetővel beszélgetett.

Tovább

Együtt a jövőnkért online kerekasztal-beszélgetés

dátum: 2021. 09. 24.

Szeptemberben, a tanévkezdésre való tekintettel, két alkalommal is szervezünk Együtt a jövőnkért online kerekasztal-beszélgetést. A szeptember 21-én a középiskolásokat érintő témákban nagy érdeklődés mellett megtartott esemény után szeptember 28-ára az érettségire és egyetemi felvételire készülő, illetve a már egyetemi hallgató látássérült fiatalokat és a velük foglalkozó szakembereket várjuk. Hétfőig még lehet jelentkezni!

Tovább

Budapestre érkezik a Tapintható univerzum

dátum: 2021. 09. 24. .

Veszprém és Békéscsaba után harmadikként Budapesten lesz megtekinthető a Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható ismeretterjesztő programja
október első hétvégéjén. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Tovább

„Valamit csináljunk, valamit alkossunk már!”

dátum: 2021. 09. 17.

Tóth Imre önkéntes technikusunk személyiségéről pár mondatos szakmai jellegű levélváltásaink eddig nemigen adtak ki nekem kerek egészet. A Mester utcai
„kultúrkésdobáló” alagsorában végre élőben is körbeszimatolhattuk egymást, és egyhamar világos lett számomra, hogy málnasöre mögött fogyhatatlan energiával
és nyelvi leleménnyel sztorizgató kollégámban egy valódi reneszánsz polihisztort tisztelhetek.

Tovább

Sok kicsi sokra ment! – Kimagasló eredmény az 1%-ok gyűjtésében

dátum: 2021. 09. 17.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2020. évi személyi jövedelemadó bevallások kapcsán tett 1 százalékos felajánlásokról szóló listát. Örömmel
tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ebben az évben kimagasló eredményt ért el, az adózók 18 795 907 forintnyi 1%-kal támogatták a szövetséget.

Tovább

Együtt a jövőnkért szeptemberben két alkalommal

dátum: 2021. 09. 03.

Az elmúlt tanév tapasztalatai alapján nagy az igény az MVGYOSZ Együtt a jövőnkért című online tájékoztató-beszélgető eseménysorozatára az oktatási inklúzió
témakörében. Tekintettel a tanévkezdéssel járó számos teendőre és újdonságra, szeptemberben két tematikus alkalommal is jelentkezünk.

Tovább

Az akadálymentesítés aktuális kérdéseiről rendezett konferenciát az MVGYOSZ

dátum: 2021. 09. 03.

Közel száz érdeklődő vett részt augusztus 30-án a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége akadálymentesítési konferenciáján, amelyen többek között
a JKJ vokális taktilis burkolatairól, a MÁV Zrt. akadálymentesítési stratégiájáról, a kapcsolódó jogszabályokról és szabványokról, valamint az MVGYOSZ
taktilis burkolati jelzések kialakítására vonatkozó új állásfoglalásáról hangzottak el előadások.

Tovább

Alkalmazások törlése iPhone készüléken!

dátum: 2021. 03. 26.

Hogyan törölhetők az iPhone-ra telepített külső fejlesztésű alkalmazások? Olvassa el márciusi Okosmorzsánkat, és szabaduljon meg a letöltött és nem használt alkalmazásoktól.

Tovább

Ünnepelje velünk a 4000. hangoskönyvet!

dátum: 2021. 03. 26.

A húsvét közeledtével a Bodor Tibor Hangoskönyvtár is ünnepel. Az örömre az ad okot, hogy az online elérhető könyvek száma a héten meghaladta a négyezret.

Tovább

EU fogyatékosságügyi stratégia – akadálymentességi vizsgálatok indulnak

dátum: 2021. 03. 26.

Mik az egyenlő esélyű hozzáférés alapelvei, és mennyiben valósulnak meg ezek a gyakorlatban? Mit tesz az Európai Unió az épített környezet és az infokommunikáció akadálymentessége érdekében? Cikkünkből kiderül!

Tovább

Ismét ingyenes a helyközi buszközlekedés a látássérült utasok számára

dátum: 2021. 03. 26.

Március 29-étől ismét a 2020 tavaszihoz hasonló járványügyi korlátozások lépnek életbe a közösségi közlekedésben, melyek a látássérült utasokat is érintik.

Tovább

Ismét terítéken a postai szolgáltatások

dátum: 2021. 03. 19.

Ismét várjuk a látássérült ügyfelek véleményét és tapasztalatait a Magyar Posta szolgáltatásainak hozzáférhetőségével kapcsolatban. Kérjük, mondja el véleményét.

Tovább

Jól startolt a bankkártyás adományozás

dátum: 2021. 03. 12.

Számos pozitív visszajelzést kaptunk az elmúlt héten a bankkártyás adományozási lehetőség kialakításával kapcsolatban. Gyorsabb, egyszerűbb lett annak lehetősége, hogy az adományozók eljuttathassák a felajánlásra szánt összeget az MVGYOSZ részére.

Tovább

Magasabb lehet a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás összege

dátum: 2021. 03. 12.

Ez év december 31-éig kérhetik ellátásuk újraszámítását azok, akiknek rehabilitációs vagy rokkantsági ellátását 2016. május 1. után – átlagjövedelem hiánya miatt – az alapösszeg figyelembevételével állapították meg.

Tovább

A Gépház a tavasz közeledtével is tovább szól!

dátum: 2021. 03. 05.

A jól megszokott időpontban, március első péntekén este nyolckor ismét felcsendülnek a Gépház szignáljai, a műsorvezetők pedig ezúttal is mindenkit szeretettel várnak egy órányi kiadós számítástechnikára.

Tovább

Újdonság – Mostantól bankkártyával is adományozhat

dátum: 2021. 03. 05.

Köszönjük, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között is sokan és sokféle módon segítik munkánkat! Mostantól új, minden eddiginél gyorsabb és kényelmesebb formában tudják támogatni céljaink megvalósítását.

Tovább

Tájékoztatás az MVGYOSZ szolgáltatásainak működtetéséről

dátum: 2021. 03. 05.

A március 8-ától életbe lépő, veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések miatt személyesen nem, de online és postai úton továbbra is kiszolgáljuk az igényeket!

Tovább

Képriport egy közlekedésbiztonsági vizsga felkészítőjéről

dátum: 2021. 02. 26.

A Szeretlek Magyarország portál fotóriportere, Markovics Z. Kristóf az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának munkatársát, Bajnóczy Enikő vakvezetőkutya-kiképzőt, Gál Enikőt és leendő négylábú segítőjét, Artúrt követve örökítette meg egy vakvezetőkutya közlekedésbiztonsági vizsga felkészítőjének meghatározó pillanatait

Tovább

Újabb frissítések érhetőek el a BlindShell készülékhez

dátum: 2021. 02. 26.

Az MVGYOSZ által honosított, magyarul beszélő, nyomógombos okostelefonra újabb frissítések tölthetők le.

Tovább

A látássérült utasoknak is könnyebb lesz az online jegyvásárlás

dátum: 2021. 02. 26.

Az utóbbi időben több jelzés érkezett az MVGYOSZ részére azzal kapcsolatban, hogy a MÁV honlapján a látássérült ügyfeleknek nem sikerül a jegyvásárlást az erre szolgáló új rendszerben akadálymentesen végrehajtani.

Tovább

„Amit felolvasok, az fontos. A többit talán megbocsátják a hallgatók”

dátum: 2021. 02. 19.

Csernenszky László „frissnyugdíjas” közgazdász másfél esztendős önkéntes felolvasói munkálkodása eredményeként húsznál több hangoskönyvet tudhat a magáénak katalógusunkban.

Tovább

Szeder és Loki a Multiverzum sztárjai

dátum: 2021. 02. 19.

Az M5 csatorna 2021. február 14-i Multiverzum című műsora a segítségnyújtás témakörét járta körül.

Tovább

Huszonhárom perc figyelem a Távszemnek

dátum: 2021. 02. 19.

A Hely a Kossuth Rádió egyik klasszikus és népszerű riportműsora, mely többször jelentkezett már az MVGYOSZ székházából. A február 18-i adás a Távszem szolgáltatást mutatta be.

Tovább

Február havi „Okosmorzsánk”: Belassult az iPhone készülékem!

dátum: 2021. 02. 19.

Mit tegyek, ha belassul az iPhone készülékem, vagy ha a használat során furcsán működik? Erre nyújt megoldást az iPhone RAM felszabadítása.

Tovább

Termékajánló – Tanulást segítő eszközök

dátum: 2021. 02. 19.

Az MVGYOSZ segédeszközbolt kínálatának összeállítása során mindig arra törekszünk, hogy minden olyan eszközt be lehessen szerezni, amelyek segítenek minket, látássérült embereket az élet minden területén.

Tovább

Tévéműsorok audionarrációja – Jogszabály-módosítást kezdeményezünk

dátum: 2021. 02. 19.

Köszönjük mindazoknak, akik időt szántak rá, hogy megosszák tapasztalataikat a televízióműsorok audionarrációjáról! Kérdőívünk kitöltői hasznos visszajelzésekkel segítették a témában összeállított jogszabály-módosítási javaslatcsomag elkészítését.

Tovább

A 2021-es szezonban is várja vendégeit az MVGYOSZ balatonboglári üdülője

dátum: 2021. 02. 12.

Az MVGYOSZ évtizedek óta biztosít üdülési lehetőséget látássérült tagjainak és kísérőiknek, családtagjaiknak. Alább a 2021-es szezonban történő üdülés feltételeiről adunk tájékoztatást.

Tovább

Megtartotta idei első ülését az MVGYOSZ elnöksége

dátum: 2021. 02. 12.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2021. február 4-én, csütörtökön online ülést tartott, melyen a beszámolók elfogadása mellett számos, a tagszervezeteket is érintő kérdésben született döntés.

Tovább

Könnyebb lesz hozzájutni az adaptált tankönyvekhez

dátum: 2021. 02. 05.

Az MVGYOSZ érdekképviseleti munkájának is köszönhető, hogy a következő tanévtől a látássérült diákok számára adaptált tankönyvek a többi tankönyvvel megegyező áron lesznek elérhetőek.

Tovább

Szavazzon az INFOALAP-ra - Az Invitech Innomax közönségdíj a tét

dátum: 2021. 02. 05.

Az Invitech-Innomax pályázatán az INFOALAP – egyetlen látássérültügyi szervezetként – már bent van a legjobb tízben. Így már csak a lájkokon múlik, hogy elnyerjék a közönségdíjat és az ezzel járó 500.000 forintot. Támogassa egy lájkkal a látássérült gyermekek digitális oktatását!

Tovább

"Becsüljük meg a Braille-kultúrát!" – Búcsúzunk Görgényi Miklóstól

dátum: 2021. 02. 05.

Megrendülve fogadtuk a hírt, hogy Görgényi Miklós, az MVGYOSZ aktív tagja, a Braille-kultúra egyik legelkötelezettebb hazai szószólója, nyolcvanöt éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. február 6-án Pécsett, temetése február 16-án Budapesten lesz. .

Tovább

Videópremier Bodor Tibor színművész 100. születésnapján

dátum: 2021. 02. 05.

Február 11-én, csütörtökön 19:00 órakor kezdődik a 100 hang, 100 vers felhívásra beérkezett pályaművekből összeállított online versmaraton.

Tovább

Felülvizsgálják az MNB fogyatékkal élő ügyfelekre vonatkozó ajánlását – konkrét ügyeket keresünk

dátum: 2021. 01. 15.

Amint arról a korábbiakban hírt adtunk, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bankkal és a Magyar Bankszövetséggel a fogyatékkal élő ügyfelekkel kapcsolatos egyenlő bánásmódról szóló, 2017-től hatályos ajánlás felülvizsgálata céljából.

Tovább

Online kurzus informatikából látássérült középiskolások és tanáraik számára

dátum: 2021. 01. 15.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projektje keretében online informatikai kurzust szervez.

Tovább

Együtt a jövőnkért január – online fórum szakemberek számára

dátum: 2021 01. 15.

Az MVGYOSZ Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projektje keretében megszervezi az Együtt a jövőnkért online találkozó harmadik alkalmát szakemberek számára.

Tovább

Mondja el véleményét a televízióműsorok audionarrációjáról!

dátum: 2021. 01. 15.

2020 szeptemberében indult el a hazai televíziós csatornák műsorainak audionarrációja. Ezzel az MVGYOSZ hosszú éveken át folytatott érdekképviseleti munkája érett be, azonban még most sem dőlhetünk hátra.

Tovább

Csatlakozzon Ön is az iBlindhez!

dátum: 2021. 01. 08.

Az MVGYOSZ 2020 májusában indította útjára a Távszem nyerteseknek az iBlind zárt Facebook-csoportot, melyhez most még többen csatlakozhatnak.

Tovább

Műsorajánló – Az online hangoskönyvtár a Gépházban

dátum: 2021. 01. 08.

Januártól újraindul a Gépház című közkedvelt magazinműsor. Az első adás témája az MVGYOSZ online hangoskönyvtára és annak újdonságai.

Tovább

Akkreditált foglalkoztatás - Kapacitásbővítés az MVGYOSZ-nél és tagegyesületeinél

dátum: 2021. 01. 08.

A kormány évente több száz szervezetnek biztosít bértámogatást több tízezer megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásához. Ezen munkáltatók közé tartozik az MVGYOSZ és több tagegyesülete is, melyek 2021-ben növekvő humán kapacitással gazdálkodhatnak.

Tovább

Újraindul a Gépház műsor

dátum: 2021. 01. 02.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége támogatásával ismét hallható lesz a Gépház című műsor a Hobby Rádióban.

Tovább

Online megemlékezést tartunk a Braille-írás világnapján

dátum: 2021. 01. 02. .

Január 4. Louis Braille születésének évfordulója. Tiszteletére ezt a napot tartjuk számon a Braille-írás világnapjaként. 2021-ben online videópremierrel tisztelgünk a pontírás feltalálójának munkássága előtt.

Tovább

Az oldal összeállításánál 2020. április hónaptól közreműködött: Pillmann Tünde