vissza a főoldalra

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Okos morzsák - Hangos könyvtár alkalmazás használata

Tartalomjegyzék:

Bevezetés

2018 novemberétől az IOS, és az Android operációs rendszert futtató telefonokra egyaránt elérhetővé vált a látássérült felhasználók részére az MVGYOSZ  Bodor Tibor Hangoskönyvtára nevű applikáció. Ennek révén a felhasználók az általuk letöltött könyveket bárhol, és bármikor akár internetkapcsolat megléte nélkül is olvashatják. A hangoskönyvtár állománya folyamatosan bővül, így hétről hétre újabb és újabb művek állnak az olvasók rendelkezésére. A feltöltött könyvekről, és azok főbb jellemzőiről az MVGYOSZ heti rendszerességgel megjelenő hírleveleiben olvashatunk részletes tájékoztatást.
A jelen dokumentum első részében a regisztráció folyamatával, és annak feltételével szeretném megismertetni a tisztelt olvasókat.

dátum: 2020. 09.30.

A regisztráció folyamata

Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy az alkalmazásba kizárólag azok a látássérült felhasználók regisztrálhatnak, akiknek az adatait az őket nyilvántartó egyesület rögzítette az MVGYOSZ által kifejlesztett tagnyilvántartó rendszerbe, és, akik az adott évre vonatkozóan nem rendelkeznek tagdíj hátralékkal.
A letöltés megkezdéséhez lépjünk be az iPhone készülékünk App Store elnevezésü alkalmazásába. Ezt követően navigáljunk a Keresés lapfülre, amely közvetlenül a főgomb felett található, majd a képernyőn megjelenő szerkesztő mezőbe írjuk be az MVGYOSZ hangoskönyvtára kulcsszavakat. A tapasztalataim szerint legtöbbször az első megjelenő találat a fent említett alkalmazás. Koppintsunk duplán a mellette található Telepítés gombra, ezzel elindul a folyamat.
A telepítést követően egy újas dupla koppintással meg kell nyitni a programot. Ekkor azonnal megjelenik a regisztrációs űrlap, ahol meg kell adnunk az e-mail címünket, valamint a tagkönyvünkben szereplő törzsszámot.
Figyelem! A fent említett szám általában 5 jegyből áll, amelyet egy kötőjel, és a tagegyesület kódszáma követ. A Komárom Esztergom Megyei egyesület kódszáma a 14-es.
Előfordulhat azonban, hogy a törzsszámunk  kevesebb, mint 5 jegyből épül fel, ilyenkor a hiányzó számjegyeket ajánlott egy 0-val kiegészíteni. Amennyiben a megadott e-mailcímmel kapcsolatban hibát jelez a rendszer, akkor érdemes felvenni az egyesülettel a kapcsolatot a kőrlevelekben, a blogon, vagy a weboldalon fellelhető elérhetőségek valamelyikén, a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.
A regisztráció véglegesítéséhez a fenti adatok megadását követően el kell fogadnunk az Általános adatkezelési nyilatkozatot, majd dupla koppintással aktiválnunk kell a Kész gombot. Ha minden beírt adat stimmel, akkor a regisztráció sikeresnek tekinthető. Erről természetesen szóbeli tájékoztatást is nyújt számunkra a VoiceOver.
A művelet lezárását követően az általunk megadott e-mail címre érkezik egy elektronikus levél, amely tájékoztat bennünket a folyamat lezárásának tényéről, valamint egy linket is tartalmaz, amire rákattintva megerősíthetjük a fenti műveletet. Ezt követően ismét be kell jelentkeznünk az alkalmazásba, ezután használhatóvá válik a program.
Figyelem! A Hangoskönyvtár alkalmazás családi megosztáson való használatára, vagy más IOS eszközön történő futtatására nincs mód.
A következő részben az Android rendszert futtató készüléken történő regisztráció folyamatát mutatom be.

A regisztráció folyamata Androidot futtató készülékek esetében

Az Android telefonnal rendelkező felhasználók esetében, a program letöltése a Google Play áruházból történik. Nyissuk tehát meg az alkalmazást, és a felbukkanó kereső mezőbe írjuk be az MVGYOSZ Hangoskönyvtára kulcsszavakat, és telepítsük a programot. A regisztráció az IOS rendszernél leírtakhoz hasonlóan történik. Itt is meg kell adnunk a megjelenő űrlapon az e-mail címünket, valamint az MVGYOSZ által kiadott egyesületi tagkönyvünkben szereplő törzsszámot, majd el kell fogadnunk az Általános adatkezelési nyilatkozatot, végül, de nem utolsó sorban rá kell koppintanunk a Regisztráció gombra. Amennyiben a művelet sikeres, a felhasználó a megadott e-mail címére kap egy megerősítő linket, amelyre a folyamat véglegesítése érdekében rá kell kattintania. Ez után ismét meg kell nyitnunk a programot, és a bejelentkezés gombra kell egy újjal duplán koppintanunk. Ezt követően azonnal használhatóvá válik az alkalmazás.
A következő részben a program használatát kívánom részletesen bemutatni.

A program használata IOS felhasználók esetében

Figyelem!  Az IOS operációs rendszert futtató készülékkel rendelkező felhasználók esetében a bejelentkezés során nem szükséges újra beírni a regisztráláskor megadott adatainkat, a rendszer azonnal beengedi a látássérült sorstársakat a programba. A belépést követően az utoljára játszott könyvet jeleníti meg az alkalmazás. Ezt követi a programba feltöltött könyvek száma. A művek kategóriákba rendezve helyezkednek el az applikációban, amelyek többek között az alábbiak: Akció, Dokumentum regény, Dráma, Krimi, Komédia, Mese, Rádiójátékok, Színművek stb. Újdonságként néhány hónapja az MVGYOSZ hetente megjelenő hírlevelei is olvashatóvá váltak a program segítségével, az alkalmazás Újság menüpontja alatt.
A felsorolt kategóriák az applikáción belül egymás alatt helyezkednek el. Mindegyik esetében olvasható, hogy melyik tárgykőrben hány mű lelhető fel az alkalmazáson belül. Ha dupla koppintással kiválasztottuk a megtekinteni kívánt kategóriát, akkor egy listát találhatunk arra vonatkozóan, hogy mely művek szerepelnek az adott kategórián belül.
A kiválasztott könyv vonatkozásában az alábbi adatok találhatóak meg az alkalmazásban: a szerző, a mű címe, a felolvasó neve, valamint a könyv mérete. Ha több információt szeretnénk az adott műről megtudni, vagy le kívánjuk tölteni azt, akkor meg kell nyitni egy újas dupla koppintással az adott könyvet. Ha ezt megtesszük, akkor az alábbi lehetőségeket kínálja fel számunkra a program:
Könyv letöltése egyben,  Szerző, Könyv címe, Felolvasó neve, File hossza, Könyv lejátszása, Ugrás a fejezetekhez, valamint a mű leírása. A látó felhasználók számára pedig elérhetővé vált a könyv borítójának megtekintésének lehetősége is kép formátumban.
Egy kiválasztott könyvet egyben, és fejezetenként is letölthetünk. Ha az első opciót szeretnénk választani, akkor a Letöltés egyben gombra kell kattintani. Az eszköz képernyőjén a folyamat állapotát százalékok bemondása formájában követhetjük nyomon. A letöltést érdemes vezeték nélküli hálózaton keresztül végezni, mert a könyvek mérete meglehetősen nagy, ezáltal a folyamat a mobil adatforgalmat jelentősen megterhelheti. A műveletet követően már nem használ internetet az alkalmazás a könyvek hallgatása során.
Ha fejezetenként szeretnénk az adott művet letölteni, akkor a Letöltés fejezetenként gombra kell egy újjal duplán koppintani. Ekkor kiválaszthatjuk, és egyenként letölthetjük a meghallgatni kívánt fejezeteket. A beszerzést követően a könyvek a Letöltött Könyveim menüpont alatt érhetőek el. A letöltések száma az alkalmazáson belül nincs korlátozva. A folyamatnak kizárólag a telefonon rendelkezésünkre álló tárhely szabhat határt. Ha a könyv beszerzéséhez nincs elegendő tárhely a készüléken, akkor a folyamat megszakad.
A következő részben az applikáció legfontosabb menüpontjait, és azok használatát ismertetem.

Az alkalmazás legfontosabb menüpontjai

Az applikáció menüpontjai újcsúsztatással könnyen megtalálhatóak a készülék képernyőjén, közvetlenül a főgomb felett. A fent említett menüpontok az alábbiak(balról jobbra haladva) Könyvtár, Keresés, L
Letöltött Könyveim, valamint a Továbbiak opció.
A következő részben a felsorolt lapfülek használatát kívánom részletezni.

Könyvtár:

A fenti menüpont alatt a programba feltöltött művek kategóriái taláhatóak meg.

Keresés az alkalmazásban:

A programban a fenti lapfülön belül a keresés történhet könyvcímre, szerzőre, és felolvasóra is.
Letöltött Könyveim:A fenti menüpontban a korábban letöltött könyveinket lelhetjük fel. Itt az alábbi információkat találhatjuk meg a művek vonatkozásában: a letöltött könyv címe, a fejezetek száma, a könyv mérete, valamint a felolvasott mű hossza.
Továbbiak lapfül: A fenti menüpont alatt elérhetjük az általános szerződési feltételeket, az Elalvás funkciót, végül, de nem utolsó sorban a kijelentkezés opciót. Az Alvás funkció beállítható 15, és 30 perc, valamint 1 óra időtartamra is. Ha a lejátszás közben a felhasználó elalszik, akkor a beállított időtartamot követően az alkalmazás a lejátszási folyamatot megszakítja.
Letöltött könyvek törlése: A Letöltött Könyveim menüpontban a könyvek után szerepel egy Könyv eltávolítása opció. Ezzel tudjuk a letöltött könyveket törölni a készülékről. A folyamat végrehajtása előtt természetesen meg kell erősíteni a törlés szándékát, az Igen gombra történő egy újas dupla koppintással.
Megjegyzés: A lapfülek száma az alkalmazás frissítése során egy Legutóbb felkerült művek menüponttal bővült. A fenti menüpont alatt az újonnan felkerült művek között válogathatunk.
A következő részben a kiválasztott könyv lejátszásának módjával ismertetem meg a tisztelt olvasókat.

A kiválasztott könyv lejátszása

A lejátszási folyamat megkezdéséhez első ként a Letöltött Könyveim menüpontban ki kell választanunk a meghallgatni kívánt művet. Ekkor az alábbi lehetőségek közül választhatunk az Ismertető címsor alatt fentről lefelé haladva: Lejátszás, Lejátszás a könyv elejétől, Szerző, Cím, Felolvasó, Ugrás a fejezetekhez, valamint a Fülszöveg.
Ha az általunk kiválasztott művet az elejétől szeretnénk lejátszani, akkor választhatunk a Felolvasás a mű elejétől, vagy a Teljes könyv felolvasása opciók közül.
A fejezetenként történő lejátszáshoz válasszuk az Ugrás a fejezetekhez lehetőséget, majd keressük meg, és egy újas dupla koppintással aktiváljuk a Lejátszás gombot. Itt lehetőségünk van az adott fejezet törlésére is. Illetve lejátszhatjuk azt annak elejétől, vagy választhatjuk a Mégsem gombot, ha nem szeretnénk vele semmit tenni.
Fontos! A Lejátszás, és a Lejátszás a fejezet elejétől funkciók között az a különbség, hogy amíg az előző lehetőségnél ott folytatja az alkalmazás a lejátszást, ahol azt korábban abba hagytuk, addig a Lejátszás a fejezet elejétől funkció értelem szerűen a fejezet elejétől játsza le az adott fejezetet.
Figyelem! Ha egy könyv lejátszása során több fejezetbe is bele hallgatunk, majd a későbbiek során vissza térünk rájuk, akkor a lejátszás minden alkalommal ott fog folytatódni, ahol korábban abba maradt.
A lejátszás során elérhető funkciók az alábbiak: a lejátszó bezárása, az előző, és a következő fejezetre történő ugrás, a fejezet címe, a fejezet száma, a lejátszási idő az eltellt időhöz képest, a lejátszás százalékának módosítása, visszatekerés 10 másodpercet, lejátszás, előre tekerés 10 másodpercet, visszatekerési időegység, és előretekerési időegység beállítása, végül, de nem utolsó sorban a lejátszás sebességének beállítása.
Az alkalmazás segítségével egyszerre több könyvet is olvashatunk párhuzamosan. A program minden alkalommal ott folytatja a könyv lejátszását, ahol a korábbiakban abba hagytuk.
Az iPhone készülék használatához elengedhetetlen funkciók itt is működnek, tehát például elindíthatjuk, és le is állíthatjuk a lejátszási folyamatot két újas dupla koppintással. Ha egy könyv hallgatása közben beérkező hívást kapunk, akkor a lejátszás megszakad, a telefonbeszélgetés végén pedig újra el kell indítani a könyv lejátszását.

A Hangoskönyv alkalmazás használata Android operációs rendszert futtató készülékeken

A programba történő bejelentkezést követően a főképernyő tetején egy Menü gombot lelhetünk fel. Ha ezt dupla koppintással aktiváljuk, akkor az alábbi elemek közül válogathatunk: Könyvtár, Keresés, Letöltött Könyveim, valamint a Továbbiak opció. A fent említett Menü gomb alatt tájékozódhatunk arról, hogy hány könyv érhető el az alkalmazásban. Ezt a lehetőséget aktiválva a programban fellelhető művek jelennek meg, kategóriákba rendezve. Itt többek között az alábbi témaköröket találhatjuk meg: Akció, Krimi, Dráma, Komédia, Színmű, Mese, stb. A fent felsorolt témakörök egymás alatt helyezkednek el a képernyőn, és mindegyik mellett megtalálható, hogy szám szerint hány könyv szerepel az adott műfajban.
Ha kiválasztottuk a megtekinteni kívánt kategóriát, akkor megnézhetjük az adott műfajba tartozó könyvek listáját. A feltöltött művek vonatkozásában többek között az alábbi információkat olvashatjuk el az alkalmazáson belül: szerző, a mű címe, valamint a felolvasó neve.
A következő részben az alkalmazás főbb menüpontjainak használatát ismertetem részletesen.

A programban megtalálható legfontosabb menüpontok

Az alkalmazás mindegyik főképernyőjén egy Menü gomb található. Ha ezt dupla koppintással aktiváljuk, akkor az alábbi menüpontok közül válogathatunk:
Könyvtár: Ez a lehetőség nyílik meg az alkalmazásba történő belépést követően. Itt a feltöltött művek között böngészhetünk, kategóriák szerint.
Keresés: A fent említett menüpontban a felolvasó neve, a könyvek címe, a feltöltött művek szerzője, és a könyvek fülszövege szerint kereshetünk a programban.
Letöltött Könyveim: Itt a korábban beszerzett műveket érhetjük el, időrendi sorrendben.
Továbbiak: Ha ezt a menüpontot aktiváljuk dupla koppintással, akkor néhány további beállítás válik elérhetővé a számunkra. Ide tartozik többek között az Elalvás funkció, valamint a Kijelentkezés lehetősége is.
A következő részben a lejátszó használatának módját kívánom röviden bemutatni.

A lejátszó használata

Tekintettel arra, hogy az Androidos alkalmazásban nem létezik mindenhol használható újmozdulat a lejátszás elindítása, és leállítása vonatkozásában, ezért ezt csupán az érintő képernyőn megjelenő gombokkal tudjuk vezérelni. Egy tetszőleges fejezetet elindítva az iPhone készülékekre letölthető alkalmazásnál tárgyalt lejátszó nyílik meg. Az itt elérhető gombok minden esetben működnek. Fontos megjegyezni, hogy néhány Android operációs rendszert futtató készülék esetében a lezárási képernyőn is megjelennek a lejátszó gombjai. Ebben az esetben tehát a képernyő lezáródását követően nem szükséges a készüléket feloldani ahhoz, hogy az alapfunkciókat elérjük.
Ha a fent említett gombok nem jelennek meg a készülékünk lezárási képernyőjén, akkor a lejátszó vezérlése kizárólag a telefon feloldásával valósítható meg.
Fontos még megjegyezni, hogy a különböző headsetek használata esetén eltérés mutatkozik az IOS készülék használatához képest. Mégpedig oly módon, hogy az előbbi esetében kizárólag a Lejátszás/Leállítás funkciók működnek, a fejezetek között történő léptetés azonban nem.

Konzekvenciák levonása az alkalmazás használata vonatkozásában

Az applikáció rendkívül jól alkalmazható a látássérült felhasználók számára. A programot folyamatosan fejlesztik, ezért várják a látássérültek észrevételeit a mentor@mvgyosz.hu e-mail címre.
Kellemes használatot kívánok!