vissza a főoldalra

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Okos morzsák

Tartalomjegyzék:

  • Ajánlás
  • a koronavírussal kapcsolatos naprakész statisztikai adatokat tartalmazó internetes oldal - tovább >>
  • A Messenger alkalmazás használata böngésző nélkül - tovább >>
  • Ország Licenc igénylése a Jaws for Windows, Magic, Fusion, és Zoomtext képernyőolvasó szoftverekhez - tovább >>
  • Az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazás használata okostelefonon - tovább >>
  • A TÁVSZEM alkalmazás használata okos telefonon -tovább >>

Ajánlás

Jelen írásomban az MVGYOSZ által nemrégiben elindított „Okosmorzsák” rovat mintájára azoknak a Komárom Esztergom Megyében él ő látássérült sorstársaimnak szeretnék segítséget nyújtani, akiknél problémák merülnek fel az újonnan kifejlesztett számítógépes programok használatával kapcsolatosan. Ebben a rövid tájékoztatóban ugyanis 2 olyan lehetőségről kívánok információkat nyújtani, amelyek a közelmúltban kerültek kifejlesztésre, és, amiket az elmúlt hetekben magam is kipróbáltam. A tesztelések során szerzett tapasztalataimat szeretném írásomban röviden vázolni.
Tájékoztatómban a fentiek mellett részletezésre kerül a 2018ban beharangozott, az Ország licenc keretében a képernyőolvasó, és képernyőnagyító szoftverekhez elérhető ingyenes hitelesítési kódok igénylésének, és a számítógépen történő aktiválásának menete is.
Terveim szerint, a későbbiekben a mobiltelefonos platformokra elérhető akadálymentes lehetőségekkel kapcsolatosan is közzé fogok tenni egy hasonló rövid tájékoztatót.
Kellemes olvasgatást kívánok!
Pillmann Tünde

 

 

 

 

dátum: 2020. 05. 14.

A számítógépen általam tesztelt weboldalak, és alkalmazások

 

A koronavírussal kapcsolatos naprakész statisztikai adatokat tartalmazó internetes oldal

Bevezetés

Az elmúlt hónapokban sajnos életünk részévé vált a koronavírus járvány, legyen szó munkavégzésről, bevásárlásról, vagy épen a kollégáinkkal, ismerőseinkkel való találkozás lehetőségéről.
Az internetes, és közösségi oldalak szinte naponta teszik közzé különböző diagramokon a járvánnyal kapcsolatos információkat. A látók a fent említett grafikonokon keresztül könnyen értesülhetnek a vírussal kapcsolatos adatokról.
A látássérültek számára azonban eddig tudomásom szerint nem készültek olyan alkalmazások, vagy internetes oldalak, amelyek akadálymentes formában elérhetővé tették volna ezeket a naponta frissülő információkat.
A fent említett honlapokra, és applikációkra azért van szükség, mert a képernyőolvasó szoftverek nem tudják kezelni a diagramokon megjelenő statisztikai adatokat.
Az elmúlt hetekben a számítógép, és okostelefon  használatával kapcsolatosan felmerülő kérdésekkel foglalkozó levelező listákon a sorstársak több, a fent vázolt problémára megoldást kínáló újonnan kifejlesztett applikációt, és honlapot ajánlottak figyelmünkbe. Ilyen volt pl: az IOS, és Android operációs rendszereket futtató okostelefonokra egyaránt letölthető életmentő app, amely a legújabb frissítésnek köszönhetően többek között egy koronavírus információs gombbal is bővült, vagy a népszerű képernyőolvasóhoz, a Jaws For Windowshoz az Informatika A Látássérültekért Alapítvány egyik munkatársa által készített, a koronavírussal kapcsolatos naprakész adatokat magában foglaló kutatási modul, végül, de nem utolsó sorban, egy szegeden élő fiatalember által kifejlesztett naponta frissülő, a járvány adatait országokra lebontva tartalmazó webes alkalmazás.
Jelen írásomban ezek közül a fent már emlegetett szegeden élő Bodnár Attila által kifejlesztett internetes oldalt szeretném röviden bemutatni, melyet a napokban magam is kipróbáltam.
Írásomban kitérek a honlap felépítésére, és annak használatára, valamint a tesztelés során tapasztalt hiányosságokra is.

Az oldal webcíme, és felépítése

A honlap az alábbi linkre kattintva érhető el:

tovább az oldalra >>

A fenti hivatkozást a böngészőnkbe betöltve, egy meglehetősen egyszerű és akadálymentes felület fogad bennünket. Az oldalon külön linkek alatt megtalálhatjuk a gyakran ismételt kérdéseket, valamint egy üzleti célokra létrehozható fiókot. H betűvel a címsorok között közlekedve, fellelhetjük az app nevének angol, és magyar megfelelőjét,  tovább lépkedve pedig az alábbi címsorokkal találkozhatunk:Covi19 koronavírus statisztika, a koronavírussal kapcsolatos aktuális információkat rögzítő alkalmazás, globális adatok. Ha a lefelé nyíllal tovább haladunk, megtekinthetjük a világra vonatkozó, a járvánnyal kapcsolatos információkat, úgy mint: a fertőzöttek, az elhunytak, és a gyógyultak száma. Amennyiben az oldalon tovább közlekedünk, elolvashatjuk a hazánkra vonatkozó adatokat, a fentiek szerint.
Megjegyzés: Elméletileg a honlapon országokra történő keresésre is van mód, viszont ez a tesztelés során általam tapasztaltak szerint nem akadálymentes, de remélhetőleg a fejlesztő hamarosan kijavítja ezt a hibát.

Összegzés a tesztelés során szerzett tapasztalatokról

A honlap szinte teljességgel akadálymentes. Úgy vélem, több ehhez hasonló internetes oldalra, és alkalmazásra lenne szükség. Mint említettem, az egyetlen, a használat során felmerülő hiba, hogy a weblapra feltöltött más országokkal kapcsolatos különböző statisztikai adatok kiválasztására szolgáló kombinált listamező tapasztalataim szerint látássérültek számára nem használható, de, ahogy azt korábban leírtam, remélhetőleg hamarosan kijavítják ezt a hibát.
Az oldal naprakész, a betöltést követően minden alkalommal megtekinthető rajta a fentiek mellett a frissítés időpontja is.  Kellemes olvasgatást kívánok!

 

dátum: 2020. 05. 14.

A Messenger alkalmazás használata böngésző nélkül

Bevezetés

Az elmúlt hetekben több forrásból (napilapok, internetes weboldalak, levelező listák) értesülhettünk arról, hogy immár böngésző nélkül is használhatóvá vált a Windows10, és a Mac operációs rendszereket futtató számítógépekre a Messenger alkalmazás. Ez azért volt fontos, mert a koronavírus járvány miatt hazánkban is sokan dolgoznak homeofficeban, így nélkülözhetetlen lett egy olyan program kifejlesztése, mellyel könnyedén kapcsolatot tarthatunk kollégáinkkal, barátainkkal, és ismerőseinkkel. Az app kifejlesztői ezért létrehozták a Messenger számítógépen futtatható változatát. Ez hatalmas előrelépésnek számít annak fényében, hogy korábban kizárólag az m.facebook.com, valamint a messenger.hu oldalt a böngészőnkbe betöltve válthattunk üzeneteket viszonylag akadálymentesen a számítógépünkön ezzel a népszerű csevegő programmal.
Eddig csupán okostelefonon volt külön appot telepítve használható az alkalmazás. Tehát nem kellett telefonunk böngészőjébe a fenti oldalakat betölteni, hanem az App store, valamint a  Play áruházból szerezhettünk be erre a célra külön appot.
A következőkben a Messenger program számítógépen történő használatát  szeretném röviden bemutatni, bele értve annak letöltését, telepítését, és használatát.
Megjegyzés: Figyelem! Az alkalmazást kizárólag windows tíz operációs rendszert futtató számítógépes környezetben, a Jaws for Windows képernyőolvasó legújabb verziójával teszteltem, ezért a Mac gépekre elérhető program használatáról nem áll módomban információkat közzé tenni. A rövid bevezető után a következő részben a letöltés, és a telepítés folyamatát mutatom be.

A program beszerzése, és telepítése

Az alkalmazást az alábbi linkekre kattintva tölthetjük le:
Windows tíz operációs rendszert futtató számítógépekre:www.microsoft.com › hu-hu › messenger
Mac operációs rendszert futtató számítógépekre: fbmacmessenger.rsms.me
A fenti linkek a Microsoft Store  oldalára visznek minket, ahol a letöltés gombra kattintva  telepíthetjük a programot. Sajnos ez idő alatt a képernyőolvasó által semmilyen, a telepítés folyamatáról tájékoztató üzenet nem hangzik el, így kizárólag a start menüben, az újonnan beszerzett programok között navigálva találhatjuk meg az appot.

Az alkalmazás felépítése

A program megnyitását követően, bejelentkezési lehetőség ként  felajánlja számunkra a Messenger a facebook profilunkkal, az e-mail címünkkel, vagy a telefonszámunkkal történő belépés lehetőségét. A   felkínált variációk  közül válasszuk ki a példa kedvéért a facebook profilt, ekkor két szerkesztő mező tárul elénk, melyek közül az elsőbe beírhatjuk e-mail címünket, a másodikba pedig a facebook fiókhoz tartozó jelszavunkat. Ha mindent jól csináltunk, a bejelentkezés gombra kattintva beléptet bennünket a rendszer a programba. Ezután már nincs más dolgunk, mint használatba venni azt.

A Messenger alkalmazás felépítése

A bejelentkezés után az alábbi képernyő fogad bennünket:
Messenger, beállítások gomb, keresés szerkesztő mező( itt tudjuk annak a partnerünknek a nevét beírni, akivel üzenetet szeretnénk váltani.
Mielőtt a program funkcióit részletezném, fontosnak tartom, hogy néhány szót ejtsek a beállításokról.

Beállítások

A fenti gombra entert ütve az alábbi lehetőségek közül válogathatunk:
Ki, illetve bekapcsolhatjuk az elérhető állapot jelzését. Ha ez bekapcsolt állapotban van, partnereink láthatják, mikor voltunk utoljára elérhetőek. Szintén itt tudjuk  az értesítési hangokat elnémítani, illetve, amennyiben ezt korábban már megtettük, azokat feloldani. Végül, de nem utolsó sorban megnézhetjük a profilunkhoz tartozó adatokat, és itt van lehetőségünk kijelentkezni is.
A fent taglalt beállítási lehetőségek után, most nézzük a program főbb funkcióit kicsit részletesebben.

Chatüzenetek írása

Ha a beállításokból kiléptünk, és az alkalmazáson belül tovább megyünk a lefelé nyilakkal, megtalálhatjuk  a korábbi üzenetváltásainkat. Ha olyan beszélgetésre bukkanunk, amelyet még nem olvastunk el, akkor az „unreaded” üzenet hangzik el, amely az olvasatlan jelzőnek angol nyelvű megfelelője. Ha el szeretnénk olvasni azt, nyomjunk a rá mutató hivatkozásra entert, majd haladjunk a lefelé nyilakkal. Itt megtalálhatjuk az új üzenetet, valamint a régi chat-eléseket is az adott partnerrel.
Mint már említettem, lehetőségünk van, egy szerkesztőmező segítségével konkrét ismerősökre történő keresésre is. A fenti mezőbe írjuk be annak a személynek a nevét, akivel üzenetet szeretnénk váltani, majd nyomjunk entert. A megjelenő lehetőségek közül válasszuk ki a nekünk megfelelőt, majd ismét üssünk entert. Rögtön megjelennek a partnerrel korábban már lezajlott üzenetváltások. Ha folytatni szeretnénk a csevegést, a „kezdjen el írni” szövegmezőre nyomjunk entert, és a billentyűzet segítségével gépeljük be a kívánt üzenetet, majd továbbítsuk azt a küldés gombbal. Hangulatjeleket is küldhetünk partnereinknek, erre a „hangulatjelek” gombra entert ütve van lehetőségünk.
Figyelem! Tapasztalataim szerint, az új üzenet érkezéséről sajnálatos módon semmilyen hallható visszajelzés nem érkezik a számunkra, ezért érdemes a nyilakkal meggyőződni arról, hogy jött e új chatüzenet.

Hang, és videóhívás kezdeményezése

Hanghívást is tudunk indítani a program segítségével. Ehhez a chatelésre szolgáló ablakban a felajánlott lehetőségek közül a hanghívás gombot kell választanunk. Az első hívás indítása előtt rákérdez a rendszer, hogy engedélyezzük e az alkalmazás számára a mikrofon használatát. Ha az igen gombra entert nyomunk, azonnal kezdeményezhetjük a hívást partnerünkkel.
Ha beérkező hívásunk van, navigáljunk a nyilakkal a fogadás gombra, majd üssünk entert, és kezdjünk el beszélni! Sajnos a program hangminősége hagy némi kívánni valót maga után, de remélhetőleg egy frissítés kijavítja ezt a problémát.
Videó hívás indításához a fenti gombra nyomjunk entert. Itt, a már leírtakhoz hasonlóan, az első hívásnál megkérdezi az alkalmazás, hogy engedélyezzük e a webkamera használatát. Ha erre igennel válaszolunk, máris kezdhetünk beszélni.

Fényképek küldése

Fotókat is továbbíthatunk ismerőseinknek, a fénykép küldés egombra kattintva. Ekkor megjelenik egy fájlválasztó ablak, itt betallózhatjuk a továbbítani kívánt képet, majd a megnyitás gombra kattintva, és utána a küldés gombra rányomva el is küldhetjük azt.

Összegzés a program használatával kapcsolatos tapasztalatok vonatkozásában

Az alkalmazás használata tapasztalataim szerint összességében meglehetősen egyszerű. Remélhetőleg a már említett értesítésekkel kapcsolatos hangjelzést egy frissítést követően, a későbbiekben felváltja majd egy jól hallható hang, valamint a telepítéssel kapcsolatos információkat is hozzáférhetővé teszik a képernyőolvasók számára a fejlesztők, melynek köszönhetően teljességgel akadálymentessé válhat a program használata.
Kellemes chatelést kívánok!

 

dátum: 2020. 05. 14.

Ország Licenc igénylése a Jaws for Windows, Magic, Fusion, és Zoomtext képernyőolvasó szoftverekhez

Bevezetés

2018 nyarán jelent meg a hír, mi szerint Ország Licenc keretében minden hazánkban élő látássérült, és olvasásban akadályozott személy, valamint az őket foglalkoztató munkahelyek, civil szervezetek, illetve oktatási intézmények ingyenesen juthatnak hozzá a Jaws for Windows, Magic, Fusion, végül, de nem utolsó sorban a Zoomtext szoftverek aktiválására szolgáló hitelesítési kódokhoz egy éven át.
A hír azért volt minden érintett számára meglehetősen örömteli, mert a vak, és gyengénlátó személyek, és az őket foglalkoztató civil szervezetek, munkahelyek, és oktatási intézmények korábban kizárólag az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által közzé tett pályázatok útján juthattak hozzá ingyenesen ezekhez az aktivációs lehetőségekhez.
Ennek hiányában ugyanis a számítógépeken futtatható fenti képernyőolvasó, és képernyőnagyító szoftverek csupán 40 perces, úgynevezett Demó módban működtethetők. A hitelesítési kódokat a magyar személyi igazolvánnyal rendelkező határon túl élő sorstársaink is igényelhetik.
Ezek az ingyenes licencek, az első aktiválástól számított 365 napon keresztül teljes körü hozzáférhetőséget tesznek lehetővé a beszerzett programok minden funkciójához.
Egy kóddal 3 számítógépen válnak ingyenessé a már említett képernyőolvasó, és képernyőnagyító szoftverek. Ha elhasználjuk a fent vázolt lehetőségeket, újabb kérvényt szükséges benyújtani az alább részletezésre kerülő lépések megtételével.
Az aktiválással kapcsolatos információk közzé tételét azért tartottam fontosnak, mert az egyik informatikával kapcsolatos levelező listán igény mutatkozott ennek megtételére.

A licenc igénylésének menete

A folyamat elindításához látogassuk meg az: akadalymentes.magyarorszag.hu internetes oldalt.
A honlapot betöltve első ként egy rövid üzenet tárul elénk, mely tájékoztat bennünket a szoftver licencek iránti kérvénybenyújtására szolgáló űrlap kitöltésének mikéntjéről.
Tovább lépve megadhatjuk, hogy természetes, vagy jogi személyként kívánjuk igényelni a hitelesítési kódot. Amennyiben az első lehetőségre igennel válaszoltunk az azt tartalmazó jelölőnégyzet bejelölésével, az űrlap további szerkesztő mezőibe beírhatjuk vezeték, és keresztnevünket, telefonszámunkat, személyi igazolványunk számát, és e-mail címünket, melyre a hitelesítési kódot kérjük.
Tovább közlekedve, az elénk táruló jelölőnégyzetek valamelyikével pontosíthatjuk, milyen számítógépes platformra kívánjuk igényelni a szoftverek ingyenes licencét. Lehetőségünk van Windows xp, Windows 7, és annál újabb verziót futtató számítógépekre is hitelesítési kódot kérni.
Ezt követően, egy újabb jelölőnégyzet bejelölésével hozzájárulhatunk megadott adataink kezeléséhez.
Végezetül nincs más hátra, mint entert nyomni a küldés gombra. Ezzel benyújtottuk az aktiválási kód iránti kérvényünket.
Néhány perc elteltével , érkezik egy visszaigazoló e-mail a kérelem benyújtásának tényéről. Ebből a levélből arról is értesülhetünk, hogy átlagosan 24 órát vesz igénybe az adatok feldolgozása. .
Körülbelül 1 nap elteltével elektronikus postaládánkba újabb levél érkezik, amiben megtalálhatjuk a hitelesítési kódot, melyet, ahogy már említettem, 3 alkalommal használhatunk fel.
Tájékoztatóm következő részében részletezésre kerülnek a számítógépen történő aktiválási folyamat lépései.

Az aktiválás menete

A kódok kizárólag interneten keresztüli hitelesítést tesznek lehetővé, ún. ILM típusúak, nem válthatóak át hardverkulcsos hitelesítésre. A szoftverek letölthetők a www.infoalap.hu weboldal letöltés menüpontjára kattintva. A beszerzés és telepítés után megnyílik az aktiváció végrehajtására szolgáló párbeszédpanel, mely végig vezet bennünket a folyamaton. A megnyitást követően a párbeszéd panel üdvözöl minket, majd egy tovább gombbal elénk tárul a hitelesítési szám szerkesztő mező, amibe az e-mailben kapott kódot beilleszthetjük, ezt követően, a tovább gomb megnyomása után megkísérli aktiválni a szoftvereket a rendszer. Amennyiben ez sikeres, a sikeresen aktiválva üzenet hangzik el.
Ha az aktiválást  megelőzően nem csatlakozunk az internethez, megkér minket a párbeszéd panel, hogy tegyük ezt meg. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag(gyenge internet kapcsolat, hibásan beírt kód) sikertelen a hitelesítés, a vissza gombbal ismét megkísérelhetjük azt.

Összegzés

A hitelesítési kódok igénylése, és az aktiválás menete teljességgel akadálymentes. Amennyiben a folyamat során bármilyen kérdés merülne fel, bátran keressük az Informatika a Látássérültekért Alapítványt az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Ügyfélszolgálati telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288
Telefon: +36 (1) 273-3180, +36 (20) 425-5224
E-mail:
info@infoalap.hu,
helpdesk@infoalap.hu
Iroda címe: 1145 Budapest, Bácskai utca 29/b.
Postacím: 1580 Budapest, Pf. 35.
Sikeres használatot kívánok!

 

Végszó

Köszönöm, hogy elolvasták a fenti tájékoztatót. Amennyiben a leírtakkal kapcsolatosan kérdés, probléma, vagy észrevétel merülne fel, bátran keressenek az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Skype név: tucsike87
E-mail cím: pilllmanntunde19@gmail.com
Várgesztes, 2020.05.14.