Programok, események 2022

Szemlélet formáló program Dorogon

dátum: 2022. 10. 05.

Szemlélet formáló program Dorog

Ismét érzékenyítő, szemléletformáló programot tartottunk a dorogi könyvtár szervezésében. A résztvevők a közeli általános iskola felsőtagozatos tanulói voltak. Érdeklődéssel hallgatták meg a tájékoztatót előadásunkat a látássérültséggel kapcsolatos általános információkkal, valamint szívesen vettek részt a további 4 állomáson, ahol ízelítőt kaptak vakok és gyengénlátók speciális kommunikációs módjairól , eszközeiről, (vakos informatika, okos eszközök, Braille-írás) a mindennapos tevékenységek végzésének játékos formában történő megtapasztalásáról, valamint a fehérbotos közlekedés szabályairól.

A programról készült képeink

Musical est Tatán

dátum: 2022. 09. 25.

Musical est Tata Művelődési Központ

Tatai zenés gálaműsor 4 előadó közreműködésével. Nagyon jól éreztük magunkat ezen a vasárnap délutáni napon, mert meghívást kaptunk a gálaműsor bemutatójára. Az előadók: Egyházi Géza, Sári Évi, Cseh Dávid Péter és Janza Kata. Janza Kata lánya meglepetés vanedég Pintér Jank. Nagyon megható volt. Tolnai Klári egyik dalát énekelték ketten duett. Köszönetet mondunk Zahovay Zoltánnak, hogy lehetővé tette a Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Tagjainak és kísérőinek az előadáson történő résztvételt.

A programról készült képeink

Klubnap - Egészségügyi szűrőnap

dátum: 2022. 09. 10.

A mai napon az elit cipőgyártó Kft-vel közös szervezésben ortopédiai szűrőnapot tartottunk egyesületi tagjaink részére. A szűrőnapon sokan meglepődtek azon, hogy a háromdimenziós lábscanner olyan deformitásokat is kimutatott, amelyről a résztvevőknek semmilyen tudomása nem volt, így javaslatokat is kaptunk a különböző lábproblémák kezelésére, segédeszköz vásárláshoz útmutatót, talpbetétek viselésére javaslatot. Mindezek mellett a felmérések után 12 fő gyógycipőt is igényelt. Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez.

A programról készült képeink

Környebánya Erdei Tábor 2022. 09. 05-2022. 09. 07.

dátum: 2022. 09. 07.

Környebánya Erdei Tábor

Hurrá, ismételte Környebánya Erdei tábor több és kihagyás után ismételten sikerült eljutnunk az egyesület tagjai által nagyon várt táborba, ahol 2 éjszakát és 3 napot töltöttünk egymás társaságában. A gyönyörű természeti környezetben és a vakok által is könnyen átlátható iskolaépületben nagyon jól éreztük magunkat. A programjaink között szerepeltek különböző kvíz játékok, kirándulások, lengőteke verseny, szakmai témájú beszélgetések, az eszközeink használatával kapcsolatban. És a fő program a közös bogácsozás, szalonnasütés. A program megvalósítását Oroszlány Önkormányzata pályázati forrással támogatta.

A programról készült képeink

Átmenetileg búcsúzunk Tündétől

dátum: 2022. 08.31.

Tündi

Nagyon nagy sajnálattal búcsúztunk kolléganőnktől Pillmann Tündétől, aki munkavállalóként 5 hónapon keresztül segítette az egyesület tevékenységét. Feladatai között szerepelt blog oldalunk vezetése, mely mellett kutató munkát is végzett a látássérülteket érintő aktuális információk összeggyűjtésében. A programjainkról történő beszámolók készítésében, mentori szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban mely során segítette a látássérültek kisegítő lehetőségeinek megismerésében a telefonon használható kisegítő lehetőségek elérésében, tanításában. Köszönjük Tündi szorgalmas munkádat. Bízunk abban, hogy lesz még lehetőséget a közös együttműködésre. Köszönjük Oroszlány Városa Önkormányzatának, hogy a foglalkoztatáshoz segítséget nyújtott.

Halászlé parti, Kecskéd

dátum: 2022. 07.23.

Halászlé parti Kecskéd

Ezen a napon a szokásos évente megrendezésre kerülő sportos baráti találkozó, halászlé partival, szabadidős programunkat rendeztük meg. Az egyesület alelnöke Tóth Sándor meghívására a Kecskédi horgász tó horgásztanyájának kerthelyiségében tartottuk összejövetelünket. A délelőtt folyamán a sorstársak szabadtéri programokat szerveztek. A vakok által kedvelt lengőteke is felszerelésre került, ahol vidáman próbálták egymást legyőzni a játékosok. Ez idő alatt a többiek kis túrán vettek részt a horgásztó környékén, vagy a régi ismerősök egymással beszélgettek. Időközben Tóth Sándor hatalmas kondérban készítette a halászlét, melybe a Kecskédi tóból kifogott halak kerültek. Ezen a közös programon mindenki nagyon jól érezte magát, a régi barátságok megerősödtek, új barátságok is köttettek.

A programról készült képeink

Klubnap - Tóni beszámolója az Országos Kék Túra Programról

dátum: 2022. 07.11.

Tóni

Klubnapunkon ismét egy sorstársunk mutatkozott be. Anti részletes programismertetőt tartott az Országos Kék Túra útvonalán végigjárt helyszínekről, melyet látássérültként nagy összefogással az egyes állomásokon becsatlakozó önkéntes segítők részvételével. Az országos Kék Túrán való végighaladást Antinak nagyon nagy álma volt, melyet egyedül nem tudott volna megvalósítani a látássérültsége miatt, de ebben segítette őt a Turista Magazin valamint a Magyar Természetjáró Szövetség, akik a túra útvonalait szakaszokra bontották és megszervezték az önkéntes felvezetők részvételét is. Az eseményt szervezésen kívül sporteszközökkel is szponzorálták magánszemélyek és sporteszközöket árusító üzletek és cégek. Anti beszámolóját a sorstársak nagyon nagy élvezettel hallgatták, mert beszámolója nem csak arról szólt, hogyan valósította meg a programot, hanem a programok során rengeteg esemény történt vele, melyet szintén szívesen megosztott a hallgatóság között. Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez.

A programról készült képeink

Szemlélet formáló program - Annavölgy

dátum: 2022. 07.06.

Szemlélet formáló program, Annavölgy

Ismételten érzékenyítő programot tartottunk, Annavölgyben, a nyári táborban résztvevő gyermekek részére. Érzékenyítő programunk a szokásos menetrend szerint zajlott, a különböző állomásokon bemutatott ismertetők szerint. a gyerekek nagyon aktívak, érdeklődők voltak, szívesen próbálták ki azokat a feladatokat, melyek során ők is tapasztalhatták, hogy látás nélkül milyen más módszerekkel végezhetők el  feladatok.

A programról készült képeink

Szemlélet formáló program - Nyári Tábor Tatabánya Herman Iskola

dátum: 2022. 07.04.

Szemléletformáló program, Nyári Tábor Tatabánya Herman Iskola

Tatabánya város által működtetett nyári napközis táborban jártunk érzékenyítő programot tartani. Ezen a napon 2 csoportfoglalkozást tartottunk 5-5 állomással, ahol a látássérültséggel kapcsolatos általános információk mellett megmutattuk a diákoknak a vakok és gyengénlátók speciális kommunikációs módjait, eszközeit, (vakos informatika, okos eszközök, Braille-írás) a mindennapos tevékenységek végzésének megtapasztalását játékos formában, valamint a fehérbotos közlekedés szabályait. Az fő és fontos szakmai tevékenysége, hogy minél többen megismerjék a látássérültek nehézségeit, a lehetséges segítség nyújtási módokat. A porgram megvalósítását Tatabánya város Önkormányzata pályázati forrással támogatta.

A programról készült képeink

Kirándulás - Tata, Eszterházy kastély

dátum: 2022. 06. 21.

Tata Eszterházy Kastély

A mai napon kirándulást szerveztünk Tatán. A gyönyörű szépen felújított és nemrégiben átadott Eszterházy Kastélyt jártuk körbe. A csoportunkat idegenvezető fogadta, aki alaposan körülírva és részleteiben elképzelhető módon adta át az ismereteket a látássérülteknek. A kastély körbejárása után ismételten meghallgathattuk a kastély történelmével kapcsolatos bőséges információkat, a további felújítások folytatásával kapcsolatos további terveket.

A programról készült képeink

Klubnap - képbemutató

dátum: 2022. 06. 13..

Tata - Angolpark

A klubnapon egy gyengénlátó sorstársunk,valamint az ő általa készített fényképes dokumentáció bemutatása volt a fő téma. Gabika nagyon sokat túrázik Magyarország híres-nevezetes történelmi helyszínein, várait, kastélyait, városait megtekintve és az útjai során profi módon, a részletekre odafigyelve, többféle beállításból, a fényjátékokra odafigyelve mutatja be az általa körbejárt helyeket. Az általa készített fotókból albumokba rendezett válogatást készítettünk, ez alapján a látássérültek számára szöveges ismertetővel együtt mutattuk be Gabika országjáró túrája során készült alkotásokat, helyszíneket, építményeket. Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez.

A programról készült képeink

Revizor - A Jászai Mari Színház audionarrált előadása

dátum: 2022. 05. 14.

A Jászai Mari Színház ismételten látássérültek részére narrált előadást tartott, melyen a Revizor című előadás volt megtekinthető. A szokásoknak megfelelően előzetes ismertetőt kaptunk a színház darab tartalmáról, a szereplőkről, a színpad berendezéséről stb. Ezt a színi előadás előtt egy színpadbejárás során a narrációt készítő színész … közreműködésével személyesen is megtekinthettük, a szöveges kiegészítőket meghallgathattuk. A színdarabot nagy élvezettel hallgatták meg a résztvevők.

Szimulációs szemüvegkészlet bemutató

dátum: 2022. 05. 09.

Szimulációs szemüvegkészlet

Tematikus klubnap, melynek programja és a program célja, a látássérült tagjaink személyi segítőinek szóló tanácsadás volt.
A program során a különböző szembetegségek által okozott látáskieséseket érzékeltettük, az egyesület speciális szimulációs szemüveg készletével.
Sok esetben a személyes segítők, noha évek óta segítik a látássérültet, még sincsenek tudatában, hogy mennyire fontos a helyes segítségnyújtás, hisz saját maguk nem tudják ebbe az élethelyzetbe beleképzelni magukat.
A szimulációs szemüvegkészlet használatával a probléma könnyebben átérezhető, átélhető volt.

 

A programról készült képeink

Esélynap

dátum: 2022. 05. 05.

Ezen a napon a Mosolygós Gyermekekért Alapítvánnyal, mint fő szervezővel és több más civil szervezet részvételével közösen egész napos esélynapot szerveztünk, melyben a különböző fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű személyeket képviselő szervezetek mutatkoztak be. Egyesületünk a látássérültek, vakok, gyengénlátók életvitelének nehézségeire és a látássérültséggel kapcsolatos hasznos ismeretekre hívta fel a figyelmet. Előadásunkban megmutattuk, hogy szükség esetén milyen módon segíthetik a segítségre szoruló látássérültet.

2022. évi Közgyűlés

dátum: 2022. 04. 30.

Közgyűlés 2022.

2022. 04. 30-án az egyesület részéről megtartottuk az éves beszámoló közgyűlést a 2021-es év gazdálkodásával és a 2022. évi gazdálkodási és programtervezetekkel kapcsolatban. Az egyesület vezetősének és irodavezetőjének beszámolója, valamint a felügyelő bizottság által tartott beszámolót a vizsgálatokról, ellenőrzésekről, a hallottakat az egyesület tagsága megvitatta, és egyhangulag elfogadta. Az egyesület gazdálkodása a nehéz anyagi körülmények ellenére is pozitív eredményt hozott. Az éves beszámoló megtekinthető honlapunkon….. itt, és az OBH honlapján is. PK megtekinthető ezen a linken Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez, programjaihoz.

A programról készült képeink

Csörgőlabda bemutató a Tüske Csarnokban (Budapest)

dátum: 2022. 04. 21..

2022 április 21.én az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem szervezésében egy sportnap került megrendezésre a Budapesten található Tüske-csarnokban, amelyen a tatabányai Csörgőlabda Szakosztály is képviseltette magát. A csapatot 3 fő játékos, és Tóth Sándor edző képviselte. A szakosztály tagjai kisbusszal érkeztek meg a program helyszínére, ahol a pálya elkészítését követően, megkezdődött maga a program. Mielőtt azonban az esemény teljes terjedelmében részletezésre kerülne, fontosnak tartjuk megemlíteni azt is , hogy az eredeti tervek szerint az ELTE hallgatóinak lehetőségük nyílt volna a vak ping-pong kipróbálására is, ám ez végül nem valósulhatott meg. A rendezvény nyitányaként Pillmann Tünde, a szakosztály egyik játékosa ismertette a megjelent hallgatók, és tanáraik részére a csörgőlabda sportjáték kialakulásának történetét, és a legfontosabb szabályokat, majd a csapat megjelent tagjai egy rövid bemutató keretében demonstrálták a megjelent hallgatók részére az elhangzottakat. A program 2. részében az egyetem hallgatói, és tanárai izgalmas körmérkőzéseken mérhették össze a tudásukat. Az esemény zárásaként a hallgatók, és tanáraik visszajelzést adtak Tóth Sándor edzőnek, és a csapat megjelent képviselőinek a csörgőlabda bemutató lebonyolításával kapcsolatosan. A visszajelzések mindegyike pozitív volt. Ezt követően, a hallgatók egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a szakosztály tagjainak a rendezvényen való részvételt.

Megemlékezés a Költészet Napján

dátum: 2022. 04. 11.

Költészeti Napja megemlékezés

 Április 11én emlékezünk meg a magyar költészet napjáról. A jeles napot természetesen egyesületünk is megünnepelte, egy klubnap keretében. Az eseményre április 11.én került sor Tatabányán, a Millenium-parkban található sportirodában, 10 fő részvételével.
A műsort egyesületünk elnöke, Nagyné Papp Edit nyitotta meg, aki ismertette a rendezvény részletes programját, majd átadta a szót Keresztes Erzsébetnek, aki Tóth Árpád Április című versét olvasta fel.
Ezután a résztvevők meghallgathatták József Attila, a Dunánál című versét, Kaszás Attila előadásában.
Ezt követően Kotrosits Ferencné vezetésével egy irodalmi vetélkedő került megrendezésre. A megmérettetésen ismert íróinkhoz kapcsolódó kérdések, és idézetek hangzottak el. A résztvevők feladata az irodalmi alkotásokból elhangzott részletek íróinak kitalálása volt. A versenyt Pillmann Tünde nyerte meg.
Az esemény 2. részében a megjelentek felelevenítették a húsvéthoz kapcsolódó népszokásokat, egy beszélgetés keretében, ezt megelőzően Keresztes Erzsébet felolvasta Ady Endre Beteg húsvét című költeményét.
A klubnap további része vidám beszélgetéssel telt, majd Nagyné Papp Edit egyesületi elnök megköszönte mindenkinek a részvételt, és lezárta a programot.
Köszönjük Tatabánya Város Sportirodájának, hogy rendszeresen biztosít helyiséget egyesületünk rendezvényeihez.

A programról készült képeink

MVGYOSZ ellenőrzés

dátum: 2022. 04. 11..

A mai napon megtörtént egyesületünk szabályos, a számviteli törvényeknek és egyéb jogszabályi előírásoknak megfelelő működésének, valamint a 2021. évi elszámolásának ellenőrzése, monitorozása az Országos Szövetség részéről. A részletes, és nagyon alapos ellenőrzés mellett meghallgattuk az Országos Szövetség dolgozóinak javaslatait, jótanácsait a következő időszak működésére vonatkozóan.

EET ülés (online előadás)

dátum: 2022. 03. 10.

Online Egyesületi Elnökök Tanácsa megbeszélésen vettünk részt, mivel a coronavirus veszélyhelyzet miatt még nem volt tanácsos a személyes tanácskozást megszervezni. A tanácskozáson a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szervezésével és irányításával, valamint a megyei egyesületek részvételével a felmerülő közös éves tennivalókat, az eddig felmerült problémás helyzeteket, szakmai tanácsokat, iránymutatást a 2022-es évre hallgattuk meg.

Cörgőlabda bemutató Füzes utcai Általános Iskola Tatabánya

dátum: 2022. 02. 23.

Csörgőlabda bemutató Füzes utcai Általános Iskola

A Nemzetközi Parasoportnap alkalmából ismételten csörgőlabda bemutatót tartottunk most a tatabányai Füzes utcai általános iskola diákjainak, ahol az előző napi program szerint vehettek részt a diákok a közös sport mérkőzéseken. A program megvalósítását Tatabánya Város Önkormányzata Támogatta.

 

CSörgőlabda bemutató Bárdos László Gimnázium, Tatabánya

dátum: 2022. 02. 22.

CSörgőlabda csapat a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban

A Nemzetközi Parasportnap alkalmából február 22-én a Bárdos László Gimnázium tanulóinak tartottunk a látássérültek parasportjából, a csörgőlabdából bemutatót érzékenyítő programmal. A sportág bemutatásán és ismertetésén kívül a tanulók  sportolóként is részt vehettek a játékban, ezzel is megtapasztalva, hogy milyen más érzékszervekre támaszkodva mozogni, tájékozódni, a labdát az ellenfél kapujába juttatni, és a gólokat kivédeni.
Az egész napos program során 8 csoporttal történt közös mérkőzés. A program megvalósítását Tatabánya Város Önkormányzata támogatta.

A programról készült képeink