Programok, események 2024

A nyár volt a témája klubnapunknak

dátum: 2024. 06. 10.

Klubnap 2024. 06. 10.

2024. júniusi klubnapunk témája a nyár volt. A szakmai megbeszélés során Nagyné Papp Edit elmondta, hogy Egyesületünk jelenlegi tisztségviselőinek mandátuma hamarosan lejár. 2024. június végén Választó Közgyűlés megtartására kerül sor. Röviden összefoglalta az elmúlt 5 év során végzett tevékenységeket, eredményeket. Az év hátralévő részében a Környebányai Erdei Tábor programja pályázati forrásból már biztosan megvalósításra kerül.
A rendezvény második részében Nagyné Marika mutatkozott be. Írói munkássága történetének jelentős epizódjait említette meg. Meghívott vendégünk Hodosi Ildikó előadóművész felolvasott néhány Marika által írt verset. Az előadást kiegészítette saját maga által gyűjtött irodalmi alkotásokkal. Tartalmas, szórakoztató programon vehettünk részt.
A klubnap utolsó részében a segédeszköz bemutató keretében ismét Markó Sándor mutatta be a résztvevőknek a iPhone telefonon lévő naptár alkalmazást és legfontosabb funkcióit. Az alkalmazás keretében előre tervezhetők az események időpontjai, rövid emlékeztetőkkel, mellékletekkel.  Az előretervezett időpontokhoz telefonos vagy e-mailes értesítés is kérhető az eseményt megelőzően, akár egy héttel korábban is. Az alkalmazás képes megjeleníteni napi, heti vagy havi szinten is. A bemutatót követően egy kellemes hangú beszélgetés vette kezdetét, melynek keretében sok kérdés vetődött fel az elhangzottakkal kapcsolatban.

Narrált színház előadások a Jászai Mari Színházban

dátum: 2024. 05. 31.

Színház látogatás 2024. 05. 31.

2024. május 3-án és 2024. május 31-én narrált színházi előadáson vettünk részt a Jászai Mari Színházban Tatabánya.
A „Nem félünk a farkastól” valamint a „Játszd újra Sam” c. előadást nézhettük meg látássérült sorstársainkkal.
A NEM FÉLÜNK A FARKASTÓL c. darab
„témája örökérvényű, jutalomjátékot kínál négy színész számára, a nézőknek pedig megrendítően, felkavaróan mulatságos estét garantál. Azoknak is, akik tudják, hogyan alakul át egy szerelem fojtogató párkapcsolattá, azoknak is, akik titkolják, hogy tudják, és azoknak is, akik eddig nem tudtak vele szembenézni, de most szívesen beleborzonganának a lehetőségbe.”
(idézet: Mihály Csaba művészeti főtitkár ajánlójából)
A JÁTSZD ÚJRA SAM c. darabban
„hősünket a filmkritikus Allant elhagyja a felesége, persze ez nem meglepő, hiszen neurotikus, gátlásos, esetlen… az a csoda, hogy volt egyáltalán felesége. Mi lehet az oka a kudarcainak? Hogy kéne viselkednie? Hogy lehetne sikeres, igazi kemény fickó, akiért bomlanak a nők? A válaszokat a Casablanca sztárjától, Humphrey Bogarttól várja, aki számára a férfi idolt testesíti meg, de segítségére sietnek barátai, Linda és Dick Christie is, akik randikat szerveznek neki… de semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezik… Allan a képzelet és valóság határán egyre lehetetlenebb helyzetekbe kerül. Vajon sikerül megtalálnia önmagát és a szerelmet? Az 1969-ben bemutatott Broadway darabból a szerző, Woody Allen és Diane Keaton főszereplésével 1972-ben készült film, melynek sikere azóta is töretlen.”
 (idézet: Mihály Csaba művészeti főtitkár ajánlójából).
A nagysikerű előadások előtt színpadbejáráson vehettek részt a látássérült színházlátogatóink, melynek keretében megismerkedhettek a színpad berendezésével, a kellékekkel.
Sorstársaink számára felejthetetlen élmény volt.

"Madárdalos Agostyáni Arborétum"

dátum: 2024. 05. 21.

Agostyáni Arborétum

A Vakok és Gyengénlátók KÉM Egyesülete részéről 2024. május 21.-én valósítottuk meg szabadidős sportrendezvényünket.
Célunk egy olyan közösségi program szervezése volt, ahol a látássérültek együtt, közös kirándulással, természetjárással, túrázással tölthették el a napot, majd egy kellemes piknik uzsonnával, élménybeszámolóval beszélgetéssel zárták a programot.
A program helyszíne az Agostyán mellett található Arborétum volt. A helyszínre csoportos utazással érkeztünk, ahol az előzetes szervezés szerint már vártak bennünket. A 30,5 hektáron elterülő parkban a kijelölt túraútvonalon, szakvezetést igénybe véve haladt végig csoportunk.
A természetjárással egyidejűleg így megismerhettük az Arborétum létesítésének körülményeit, a különleges fák és cserjék származásának, betelepítésének érdekes történeteit, tapasztalhattuk fejlődésük és szaporodásuk eredményességét. Megtudtuk, hogy a mikroklímának és a különleges fák és cserjék által kialakult lombos és ligetes természeti körülményeknek köszönhetően mennyi madárfaj is gazdagította e tájvédelmi terület látványosságát.
A kijelölt túraútvonalat bejártuk, a szakvezetés által ismertetett információkat meghallgattuk, majd a tó partján kialakított pihenőhelyen folytattuk programunkat piknik uzsonnával, beszélgetéssel, további sétákkal.

Anyák napjáról emlékeztünk 2024. 05. 13-i klubnapunkon

dátum: 2024. 05. 13.

2024. május 13-án, soron következő klubnapunk ismételten szakmai megbeszéléssel kezdődött. Ennek keretében Nagyné Pap Edit ismertette az év hátralévő részére tervezett programokat, valamint ismét szó esett a közelgő választó közgyűlés menetéről is.
A megbeszélést követően megemlékeztünk az Anyák Napjáról, amelyre több sorstársunk készült verssel, novellával. Nagyné Marika felolvasta a „Nagyapám virágai „ c. novelláját, melyet meghatódva fogadott közönségük.
Hodosi Ildikó részéről is nagyon kedves történeteket hallgathattunk meg.
Ismét tartottunk segédeszköz bemutatót. Ezen a napon szintén Markó Sándor sorstársunk mutatta be a SeeingAI alkalmazást, letöltését, használatát, gyakorlati használt. A látássérültek mindennapjait megkönnyítő alkalmazás lehetővé teszi a közelünkben lévő tárgyak felismertetését, papír alapú dokumentumok, szövegek feldolgozását, felolvastatását, személyek felismerését. Rendelkezik színfelismerővel, valamint a közvetlen környezetünkről is hasznos információkat tud összegyűjteni és felolvasni.

Musical est Tatán 2024. 04. 28.

dátum: 2024. 04. 28.

Musical est Tatán

Egyesületünk tagjai ebben az évben is részt vettek a már korábbról ismert és népszerű Zahovay Zoltán által szervezett Musical délutánon, Tatán a Művelődési Házban.
A rendezvényen Kocsis Dénes, Sári Évi, Náray Erika és Pesák Ádám színművészek előadásában hangzottak el ismert dalok, slágerek.
A rendezvényen történő részvételt a Sanmina SCI támogatásával tudtuk tagjaink számára ingyenesen biztosítani. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a Sanmina SCI felé program megvalósításában való közreműködésért.

Klubnap 2024. 04. 08.

dátum: 2024. 04. 08.

Klubnap 2024. 04. 08.

2024. 04. 08-án tartott klubnapunkon megemlékeztünk a Költészet Napjáról. A nap vendége volt Hodosi Ildikó előadóművész, aki H.Gábor Erzsébet írónő verseiből olvasott fel. Egyesületünk vállalkozó szellemű tagjai – Nagy Zoltán és Nagyné Marika, Keresztes Erzsébet, Pillmann Tünde előadásában sok szép Petőfi Sándor, Áprily Lajos, József Attila és Ady Endre költők írásaiból. Felolvasásra került megyénkben élő sorstársunk Linn Márton „Zúgjatok harangok” c. költeménye is, mely megjelent az MVGYOSZ által kiadott „Óda a fényhez” című antológiában is. A vers a Trianoni békediktátumról emlékezik meg.
Rövid szakmai megbeszélés során az április hónapban várható programokkal kapcsolatos tudnivalók kerültek ismertetésre. Elhangzottak a Jászai Mari Színházban megvalósuló narrált előadásokra vonatkozó információk is.
A klubnap hátralévő részében Markó Sándor sorstársunk részéről a NaviLens alkalmazás bemutatására került sor. Az alkalmazás képes a fejlesztők által a programhoz kiadott címkékhez hangos szövegek társítására, majd később a társított információk felolvasására. Ez az alkalmazás nagyban megkönnyíti a látássérültek helyzetét egy helyiségben lévő tárgy megtalálásában, felismerésében, a lakásban történő eligazodásban.

Jeles napjaink márciusban (klubnap 2024. 03. 11.)

dátum: 2024. 03. 11.

Klubnpa 2024. 03. 11.

Március havi klubnapunkat a tavaszköszöntés jegyében szerveztük. Nagyné Papp Edit által tartott, már megszokott szakmai megbeszélés során szó esett a március hónapban várható szemléletformáló programokról, azokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.
Ezt követően Tóth Sándor alelnök köszöntötte a nőket a Nemzetközi Nőnap alkalmából.
A segédeszköz bemutató keretében ismét a BlindShell2 telefon került terítékre. A telefon menüjével, valamint a telefonra letölthető alkalmazásokkal ismerkedhettünk.
A rendezvény hátralévő részében a március jeles napokkal ismerkedtünk, majd tavaszköszöntő műsort hallgathattak a résztvevők. Ennek során versek, népdalok hangzottak el. A műsorban fellépett Pillmann Tünde és Keresztes Erzsébet sorstársunk.

Ágazati szakmaközi nap Tatán 2024. 02. 28.

dátum: 2024. 02. 28.

Ágazati szakmaközi nap Tata

2024. 02. 28. szerdán ágazatközi találkozón vettünk részt Tatán. A program szervezője a Fény a Sötétben Alapítvány Megoldás Elemi Rehabilitációs Központ és a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete Hatpont Rehabilitációs Központ.
A találkozó célja, hogy tájékoztatót nyújtson a látássérültek elemi rehabilitációs szolgáltatásához kapcsoló társterületekről, és párbeszédet indítson a foglalkozási rehabilitáció helyzetéről és lehetőségeiről.
A program keretében egyesületünk részéről bemutatkozott 2 sorstársunk, Bartha Sándorné és Galambos Krisztián. Többek között ők is  igénybe vették a tatai rehabilitációs központ által nyújtott rehabilitációs szolgáltatások valamelyikét.
Elmondásuk alapján a rehabilitáció jelentős mértékben pozitív irányban befolyásolta életvitelüket.
A találkozó végén kerekasztal megbeszélés volt, melyen részt vettek a támogató szolgáltatásokat nyújtó szervezetek, intézmények, a civil szervezetek. Itt elhangzottak a támogatásokkal, foglalkoztatással kapcsolatos észrevételek, javaslatok.  

 

Első klubnapunk 2024-ben

dátum: 2024. 02. 12.

Klubnap 2024. 02. 12.

Első idei klubnapunkat 2024. február 12-én tartottuk. A program elején megemlékeztünk közelmúltban elhunyt sorstársunkról, Frecska Józsefről, aki korábban egyesületünk korábbi vezetőjeként tevékenykedett.
Ez követően rövid szakmai megbeszélés keretében Nagyné Papp Edit ismertette az 2024. évben várható programokat, eseményeket. Elmondta, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni egyesületünknek az elkövetkező hónapokban. Az ebben az évben esedékes választó közgyűléssel kapcsolatosan is hangzottak el információk.
Az esemény következő részében okoseszközök használatáról esett szó, ahol Markó Sándor és Pillmann Tünde elnökségi tagok készséggel álltak a érdeklődők rendelkezésére.
Nagyné Papp Edit, az egyesület által nem régiben beszerzett BlindShell2 telefonról tartott rövid bemutatót. Ismertette a készülék legfontosabb funkcióit.
A esemény zsíroskenyér party keretében elevenítették fel a farsangi szokásokat.