vissza a főoldalra

Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete

Akadálymentesítés

Mit jelent az akadálymentesítés

Az akadálymentesítés kifejezést hallva a lesüllyesztett járdaszegélyek, a rámpák és a liftek jutnak eszünkbe. Pedig az akadálymentes környezet egy ennél sokkal összetettebb rendszer, mely nem csupán a fizikai akadályok leküzdését teszi lehetővé, hanem az információk megszerzését, ezáltal pedig a szolgáltatások igénybevételét, vagyis a teljes társadalmi részvételt. Ezért is beszélünk egyre gyakrabban egyenlő esélyű hozzáférésről az akadálymentesítés helyett.
A mindenki számára hozzáférhető környezetben úgy valósul meg a fogyatékos személyek önálló jelenléte és társadalmi részvétele, hogy az másoknak sem jelent kényelmetlenséget. Az akadálymentes környezet nem csak önállóan használható, hanem biztonságos és kényelmes is, mindenkinek.

Akadálymentesítés a látássérültek számára

A vak és gyengénlátó emberek szempontjából az akadálymentesség elsősorban az önálló információszerzés biztosítottságát és az ezáltal megvalósuló minél önállóbb életvitelt jelenti. Ennek megfelelően az egyenlő esélyű hozzáférést esetükben számos eszköz szolgálja. Ezek közé tartoznak a taktilis burkolati jelzések, a Braille-írásos táblák és dokumentumok, a tapintható köztéri makettek, a hangjelzést adó közlekedési lámpák, a képernyőolvasó szoftverek és az azokkal is használható honlapok, az okostelefonos alkalmazások, a megfelelő megvilágítás és kontrasztosság. Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében elengedhetetlen ezek tudatos, rendszerszintű tervezése és használatuk lehetővé tétele. Ebben nyújt segítséget az MVGYOSZ akadálymentesítési tanácsadás szolgáltatása.

Forrás: www. mvgyosz.hu